■ Existuje i rakovina penisu?

ANO: Ročně podlehne v ČR tomuto onemocnění kolem padesáti mužů. Na vzniku rakoviny penisu se podílí špatná hygiena nebo lidský papillomavirus (ten způsobuje také rakovinu děložního čípku).

■ Ví se vždycky, kde rakovina vznikla?

NE: Občas se v těle pacienta prokážou nádorové buňky, které odněkud metastázovaly, ale ani podrobným vyšetřením se nepodaří zjistit, kde v těle původně vznikly. Takovým nádorům se pak říká nádory neznámého původu.

■ Může být trvale ucpaný nos signálem rakoviny?

ANO: Nádory se nevyhýbají hlavě ani krku. Ucpaný nos může mít na svědomí nádor uvnitř dutiny nosní. Rozmazané vidění může vyvolávat nádor oka a změnu hlasu a chrapot zase nádor hltanu nebo hrtanu. Rakovina se nevyhýbá ani jazyku.

■ Je nejčastější rakovinou u třicátníků rakovina prostaty?

NE: Nejčastějším nádorovým onemocněním mužů ve věkové kategorii 20 až 40 let je překvapivě rakovina varlat. Zhoubné nádory varlat ale tvoří jen jedno procento ze všech typů rakoviny. Zákeřné jsou ovšem v tom, že se většinou jinak než samovyšetřením neodhalí.

■ Může být příčinou rakoviny jater cirhóza?

ANO: Dlouhodobá cirhóza jater je jedinou opravdu prokázanou příčinou rakoviny jater. Cirhóza vzniká jako následek žloutenky typu B nebo C či nadměrné konzumace alkoholu. Nádory jater se častěji objevují u mužů, kde je výskyt až dvojnásobný. Průměrně v Česku ročně onemocní asi 800 lidí.

■ Musí při nádoru jedné ledviny onemocnět i ta druhá?

NE: Nemusí. Ledviny jsou sice párový orgán, ale je jen malá pravděpodobnost, že se rakovina rozšíří i do druhé ledviny. Existují však důkazy, že kouření riziko rozšíření zvyšuje.

■ Může se rakovina srdce tvářit jako slabý infarkt?

ANO: Někteří pacienti popsali bolest na prsou jako u infarktu. Sarkomy – nádory srdce – jsou ale vzácné a z osmdesáti procent nezhoubné. U dětí je nenajdete prakticky vůbec.

■ Je pravda, že na brzlíku nemůže vzniknout nádor, protože s dospělostí zaniká?

NE: Brzlík (malý orgán za hrudní kostí, který produkuje lymfocyty chránící imunitu) sice mezi 12. a 14. rokem života zaniká a jeho funkci přebírají mízní uzliny, ale výjimečně nezanikne zcela a rakovina na něm může propuknout.

■ Může mít mozek rakovinu? A dá se to poznat?

ANO: Musíte si všímat maličkostí. Když rakovina postihne centrální nervovou soustavu, může to začít problémem se zapínáním knoflíků, zadrháváním v řeči, zapomínáním a změnami nálad. Často pak mohou přijít epileptické záchvaty.

■ Mohou být časté zlomeniny známkou rakoviny kostí?

ANO: Jediným projevem tohoto typu rakoviny je častější praskání kostí při obyčejné činnosti, jakou je vstávání ze židle, z postele, rychlejší chůze, běhání, kopání do míče atd. Pořád se ale neví, jak a proč rakovina kostí vzniká. Navíc odhalit ji pomůže až rentgen.