Krátké šaty, rozpálená těla a feromony ve vzduchu provázejí léto a lákají k sexuálním hrátkám. Zároveň ale horko unavuje organismus, odvodňuje a zvyšuje tepovou frekvenci – to je nebezpečný koktejl pro starší kardiaky, mladé lidi s vrozenými vadami a kohokoli, kdo není v dobré fyzické kondici. Během milostného aktu je totiž riziko infarktu mnohem vyšší než během jiné běžné činnosti.

Teplo prokrvuje orgány

V čem je ale problém? Tělo má v horku už tak plno starostí s prokrvováním a chlazením podkoží, a ještě musí pohánět krev do pohlavních orgánů. Nakonec však to první dělá jen napůl a tělo se přehřívá, což vede k malátnosti, nevolnosti a u někoho dokonce k infarktu myokardu. Vytoužený sex se tak může stát vaším posledním zážitkem. Podle průzkumu časopisu Men´s Health je to ale zážitek luxusní. Dostatečně prokrvené pohlavní orgány prý stupňují prožitek obou partnerů. Dvacet osm procent mužů potvrdilo, že má zkušenost s tím, že je sexuální prožitek díky prokrvenosti orgánů lepší. Stejnou skutečnost potvrdilo dvacet jedna procent žen.

Co radí lékař?

Otestovat si, jestli bez úhony zvládnete sexuálně uspokojit sebe i partnera, si můžete vyzkoušet na jednoduché zkoušce. „Pohlavní styk se rovná asi takové zátěži, jakou je hbitá chůze do druhého patra. Pokud člověk zvládne jedno, zvládne i druhé,“ říká sexuolog Radim Uzel a připomíná, že pohlavní styk je nebezpečný hlavně pro starší muže, kteří mají mladší milenky. U nich se totiž přidává k fyzické námaze také stres. Strach ze selhání nebo prozrazení zdravotnímu problému nahrává.

Milujte se tam, kde se můžete rychle zchladit – například v moři
Autor: profimedia.cz a scom

Vyzkoušejte milování ve vodě nebo hrátky s kostkami ledu

1. Sex odložte na chladnější rána nebo na pozdní letní večery.

2. Před sexem i po něm si dejte vlažnou sprchu.

3. Vždy mějte u postele sklenici s vodou.

4. Při ruce mějte mokrý ručník nebo rozprašovač vody na květiny, kterým se můžete osvěžit.

5. Přistavte do místnosti, ve které se milujete, větrák, ale ne tak, aby mířil přímo na vás.

6. Střídejte aktivní a pasivní roli v sexu, aby jeden z vás nepadl únavou.

7. Nepijte před sexem alkohol.

8. Dopřejte si hrátky s kostkami ledu nebo zmrzlinou.

9. Milujte se ve vodě – v moři, v jezeře, v bazénu, ve sprše…

10. A hlavně! Trénujte poctivě v průběhu celého roku!