12 Nejhorších českých seriových vrahů. Čtete seriál na Bleskpromuze.cz. Každé úterý.

Zdravotní sestru Marii Fikáčkovou přišla policie zatknout 27. února 1960 přímo do nemocnice. Čtyři dny před tím zabila na novorozeneckém oddělení dvě děvčátka. Jedno bylo staré 20 hodin, druhé pět týdnů.

"Při pitvách obou novorozenců bylo zjištěno, že příčinou smrti bylo těžké poranění mozku. U jednoho dítěte došlo i ke zlomeninám rukou," uvedl lékař.

Motivem jednání 24leté zdravotní sestry z nemocnice v Sušici byla nenávist k plačícím dětem.

Fotogalerie
5 fotografií

Pláč

"Při stisknutí hlavičky jsem cítila, jak se mi prsty boří do hlavičky, ale necítila jsem v tomto okamžiku žádné praskání lebečních kostí, pouze jsem cítila, že hlavičku mačkám a že tato povoluje. Po krátkém rozrušení jsem se uklidnila a pracovala jsem dále ve skládání plen na inspekční místnosti," popsala Marie Fikáčková u soudu jednu z vražd.

Přiznala také, že použila násilí proti asi deseti dalším novorozencům, ale ti podle ní útok přežili.

Jehly

Marii Fikáčkové ji připisováno deset vražd, i když byla odsouzena a popravena je za dvě. Je otázkou nakolik deset dětí usmrcených rukou šílené zdravotní sestry realitou a nakolik fikce médií. Ve své době se psalo i tom, že Fikáčková vpichovala dětem do očí jehly.

V sušické nemocnici byla Marie Fikáčková považována za vzornou a pracovitou a uvažovalo se dokonce o jejím povýšení.

Při výslechu uvedla, že ji terorizoval mentálně postižený bratr. V době uvedených vražd byla vdaná, bezdětná.

Nenávist

Pocházela z rodiny, která se hlásila k německém národnosti. Její otec byl prý alkoholik a netajil se nenávistí k Čechům.

Obhájce Marie Fikáčkové se dvakrát odvolal, ale na verdiktu trestu smrti nic nezměnil. Zdravotní sestra, zřejmě nejhorší masová vražedkyně české novodobé historie, byla popravena dne 13. dubna 1960 brzy ráno v suterénu pankrácké věznice.

Příště: Dana Stodolová (8 vražd). Čtěte zde dne 16. srpna 2010.