„Na nedostatečnou erekci se neumírá, nebolí, ale špatně se s ní žije,“ říká sexuolog Dalibor Paclík a dodává, že často je tento problém prvním poslem vážných zdravotních problémů.

Potíže s erekcí totiž nemusejí být jen psychického původu. Zdravý muž má noční erekci během spánku i několikrát za sebou, přestože v bdělém stavu může mít z důvodu únavy, vyčerpání s erekcí potíže. Noční erekce chybí jen, případě, že jde o jiný, vážný problém.

Jak se to dá zjistit? Pomocí jednoduchého »testu erekce«. Jde o perforovaný proužek papíru, který si muž nasadí před usnutím na svůj neztopořený penis. Pokud je ráno pásek roztržený, je všechno v pořádku. Pokud ne, je nutno opakovat test ještě alespoň dvakrát a pak navštívit lékaře.

Podle doktora Paclíka má až polovina českých mužů někdy potíže s erekcí, mladé muže kolem třicítky nevyjímaje. „Ten, kdo má s erekcí potíže, by měl být podrobně vyšetřen, jestli mu nehrozí třeba infarkt, mrtvice apod.,“ doporučuje internista Štěpán Svačina. Pokud erekce není dostatečná, může to být způsobeno ucpanými penilními cévami. A to může znamenat, že jsou ucpané cévy i k srdci a mozku.

Test erekce: Hrozí vám infarkt?

Testovací proužek
Autor: Blesk - Alan Homolka

Krok za krokem: Jak si otestovat erekci

1. Před usnutím si nasaďte testovací proužek na penis

2. Pokud ve spánku došlo k erekci, proužek bude přetržen; testujte aspoň 3 noci

3. Pokud je proužek i po třetím testu neporušen, navštivte lékaře

Kde si test objednat?

Objednat si ho můžete na internetu nebo v internetových lékárnách. Cena testu, který obsahuje 3 proužky, se pohybuje od 49 Kč do 109 Kč.

Co je erektilní dysfunkce

Jde o trvalou neschopnost (nejméně 6 měsíců) dosáhnout nebo udržet dostatečnou erekci pro uspokojivý sexuální styk.

Víte, že poruchou erekce trpí…

… až 60 % mužů s vysokou hladinou cholesterolu v krvi?

… až dvě třetiny mužů s vysokým krevním tlakem?

…až 75 % mužů s cukrovkou?