Mše na téma láska a sex měla v uplynulých dnech velký mediální ohlas, který překročil nejen hranice Německa. Schmidt v rozhovorech sliboval peprnou mši, v které nebude nouze o ostré výrazy.

Všechno bylo ale jinak. Jistá žena házela z ochozu okvětní lístky růží a asi desítka důchodkyň s pestrými stuhami u oltáře předváděla meditační tanec. Zájemci si také na ruce či na čelo mohli natřít vonný olejíček. Věřící se pak za varhanní melodie Love Me Tender (Miluj mě něžně) od Elvise Presleyho vzali za ruce.

Ve svém kázání farář připomenul západoněmecký televizní seriál Oh Gott, Herr Pfarrer (Ach bože, pan farář), kde jistý duchovní po sexu se svou ženou musel spěchat na smuteční obřad. Zmíněný farář pak podle Schmidta přesto a možná právě proto dokázal najít ta správná slova útěchy.

"Možná bychom my faráři měli s našimi milovanými chodit do postele častěji," podotkl Schmidt. Dodal, že erotika a chuť není mezi věřícími nic zapovězeného, neboť Bůh do lidí vložil svou lásku i chuť, která tak nepochází od ďábla.

Schmidt během své bohoslužby neměl vynechat slibovaná oplzlá slůvka, ta ale nakonec přece jen nepadla. Schmidt totiž prohlásil, že se tyto výrazy celý týden objevovaly v novinách, takže je nemusí znovu vyslovovat.

Poklidný ráz ohlašované erotické mše vadil jen málokomu z asi 200 převážně starších věřících. "Nebyla jsem tady, abych slyšela sprostá slova," citovala DPA jistou dámu. Téma se jí nicméně zamlouvalo. "Sex také patří k životu, takže se dobře hodí i do kostela."