Jen za poslední století se na pomyslný Olymp idolu ženské krásy vyšplhaly boubelky, dlouhonohé aristokratky i chlapecké typy. Ideál ženské krásy se totiž mění snad každých deset let. Předkládáme vám několik krásek, před nimiž padali muži na kolena. Sami můžete posoudit, zda jejich magnetismus funguje i dnes.

1. Božským kráskám z přelomu 19. a 20. století Pánbůh jaksepatří požehnal. Kypré tvary však »letěly« už od dob renesance, kdy se také idol ženské krásy poprvé objevil jako seriózní téma učených prací.
2.»Fatální žena« Marlene Dietrichová proslavila nejen kalhotové kostýmy, ale muže fascinovala také svou nezkrotnou a svodomyslnou povahou. Její krása a šarm inspirovaly svět třicátých let. Tehdy snad ženy poprvé zatoužily po úzkých bocích a protáhlé siluetě.
3. Otřesený poválečný svět dobývá v padesátých letech sexsymbol Marilyn Monroe. Její naivní pohled a plné tvary dávaly zapomenout na všechny útrapy. Ženy si mohly oddychnout a nemyslet na přebytečné kilogramy.
4. Plavovlasá Brigitte Bardotová se uměla nejen smyslně zavlnit v bocích, ale zazářila i jako herečka. Představovala pravou ženskost, není divu, že i jí ležel v šedesátých letech u nohou celý svět.
5. Zapomeňte na ženské vnady! Británii a po ní zbytek světa inspirovala poprvé útloboká modelka Twiggy. Na počátku sedmdesátých let přicházejí do módy chlapecká postava a dietní programy.
6. Na konci dvacátého století žijeme zdravěji. Počítáme kalorie, hlídáme cholesterol a cvičíme v posilovně. Dokonalost ženské krásy představují topmodelky. Plnokrevná Eva Herzigová však na molu neukazuje jen vypracovaná ramena a oblé boky. Představuje i typ cílevědomé a sebevědomé ženy. Muži šílí.

Co pro vás znamená ideál ženské krásy?
Pavel Landovský, herec "Ideál ženské krásy neexistuje, ani nemůže existovat. To je naprosto individuální záležitost. Já svou představu mám, ale ta nejde popsat. Ta je pokaždé jiná. Je to prostě harmonie určitých věcí - třeba chůze, jak se ta ženská umí postavit, jak zachází s tím, co jí patří. Tak se může stát krásnou i ta, kterou by jiný třeba považoval za ošklivku."
Radim Uzel, sexuolog "Když zasedám v porotě volby miss, přiznám se, že musím hlasovat pro dívky, které se mně osobně vůbec nelíbí. Ale v takové soutěži je podstatné to, aby se později uplatnily v modelingu. Téměř dvoumetrové krásky mi však připadají až odporné. Kdybychom všichni měli stejný vkus, osmdesát procent žen by se nikdy nevdalo. Mě například musí žena oslovit svým duchem."
Vlastimil Víšek, plastický chirurg "Touha vypadat co nejlépe je přirozená každé ženě. A je přirozené i to, že chtějí vypadat jako modelky v časopisech. Můj pohled na ženskou krásu je samozřejmě letitou praxí v oboru ovlivněn. Myslím si ale, že věk ženy, její inteligence a vzhled musí být v rovnováze."
Josef Klír, módní návrhář "Představitelkou ideální krásy je teď Eva Herzigová. Je to opravdu ženská, má prsa, štíhlý pas a ladné boky. Ale hlavně je to osobnost. Takové ženy jsou dnes v kursu. Ženskost a zároveň cílevědomost vyzařovaly už z Grety Garbo nebo Marlene Dietrichové. Muži po takových ženách touží bez ohledu na to, kolik mají centimetrů v pase."
Miloš Zapletal, prezident soutěží o Miss ČR, ředitel umělecké agentury "Já sám krásu žen nevnímám pouze přes jejich vizuální přednosti, tedy přes jejich tělesné míry a obecnou krásu, ale víc přes jejich osobnost, charisma, oči, přes celkový magnetismus, který na mne jako na muže vyzařují."