odiče Hessy, Jacob a Pauline Levinsonovi, se přestěhovali z Litvy do Německa v roce 1928. Oba byli talentovaní zpěváci a do země je přivedla touha po uznání a proslavení. Jenže namísto toho, aby se věnovali své profesi, jim zkřížili cestu nacisté prahnoucí po moci a světové nadvládě.

 

Jacob ztratil práci v opeře kvůli tomu, že byl Žid a byl nucen začít pracovat jako podomní prodejce. Děsivé to časy. V roce 1935 vzala Pauline malou Hessy k slavnému berlínskému fotografovi Hansu Ballinovi, aby ji rodině vyfotil.

 

 

O pár měsíců se zděsila, když uviděla svou Hessy na plakátu árijské propagandy. Okamžitě běžela za fotografem s obavami, že židovská identita její rodiny bude odhalena.

 

„Chtěl jsem zesměšnit nácky,“ řekl jí Ballin s tím, že moc dobře věděl, že jsou Židé. A povedlo se mu to. Naprosto zesměšnil nacisty, kteří nikdy nezjistili, že jejich dokonalé árijské dítě byla ve skutečnosti židovka.

 

„Teď se tomu mohu smát,“ řekla německému Bildu Hessy, která pracuje jako profesorka. „Kdyby ale tehdy náckové zjistili, kdo ve skutečnosti jsem, nežila bych,“ dodala.