Devadesát procent žen minimálně jednou předstíralo orgasmus. Byla mezi nimi i vaše partnerka? Renomovaná berlínská klinika Charité provedla studii, jejíž závěry shrnula jako "zprávu o orgasmu". Výsledky průzkumu mezi 17 až 71letými ženami jsou překvapující. "Jde o nejdetailnější průzkum, který byl na toto téma mezi ženami proveden," říká vedoucí projektu dr. Anja Lehmann (29). Proč ženy orgasmus předstírají? Většina, tedy 41 procent, chce potěšit partnera, 25 procent doufá, že předstíraný orgasmus partnera donutí k větší rychlosti, 15,9 procenta se domnívá, že "to" partnerovi dluží, a 14,7 procenta žen se jednoduše bojí partnerovi přiznat, že žádný neprožily. První orgasmus Většina žen ho prožívá v průměru v 16 letech, ovšem polovina z nich sebeuspokojováním, 26 procent jich prožilo orgasmus až při sexu s mužem, 15 procent si užívá vrcholu při pettingu v náručí muže. Průměrná délka sexu, než se orgasmus dostaví, je 8 minut, 56,9 procenta žen tvrdí, že jej prožilo vícekrát při jediném milování. Mýtus o vaginálním orgasmu Jen zlomek žen rozlišuje mezi klitoridálním (drážděním poštěváčku) a vaginálním (klasickým pohlavním stykem) orgasmem. Ženy připisují oběma možnostem spíše "technické" aspekty.Bez dráždění klitorisu jednoduše dosáhnout orgasmu nelze. Sex faktory Co má vliv na orgasmus? Vůně partnera stojí na prvním místě, následuje nálada, partnerova hygiena, stimulace klitorisu a bezpečnost před nemocemi. Důležité je, aby žena měla k partnerovi důvěru. Atraktivita partnera, zamilovanost nebo zkušenost hrají podružné role, délka penisu je také zanedbatelná. Lesbický sex Žena dosahuje se ženou orgasmu častěji. Na padesát procent dotázaných mělo orgasmus s partnerem, u lesbiček ale stoupá číslo až na 75 procent. Zatímco první heterosexuální pohlavní styk probíhá průměrně v sedmnácti letech, mezi stejnými pohlavími k němu dochází okolo 21. roku. Sebeuspokojování Osmnáct procent dotázaných s ním nemá žádné zkušenosti. Masturbace je pro část žen nadále tabu. Z ostatních udává 77,8 procenta, že nejdůležitější je fantazie. Poprvé začínají s masturbacemi dívky kolem 14,5 roku.


Je to hra přírody, tvrdí odborníci Předstírání orgasmu? Nic jiného některým ženám nezbývá! Každá prožívá orgasmus zcela jinak a ne vždycky ho při pohlavním styku dosáhne. Už i čeští odborníci mluví o "orgastické infekci". Ordinace sexuologů se totiž plní ženami, které si stěžují, že ho neprožívají stejně jako jejich kamarádky... "Ženy si líčí své sexuální zážitky, a pokud jedna neprožívá orgasmus stejně jako její přítelkyně, začnou si závidět a hned je problém na světě," upřesňuje sexuolog Radim Uzel. "V ordinaci jsem se setkal se ženou, které kolegyně vyprávěla zážitky z intimního života. Její orgasmus prý provázely takové akustické projevy, až sousedi bušili do zdi a topení. Ona prý nic takového ještě nikdy nezažila," dodává Uzel. Není to tak, že by si ženy vymýšlely a chtěly muže obelstít nebo vzbudit v kamarádkách závist. Jednoduše některým příroda dopřála víc. "Partnerství by ale vždy mělo být o důvěře a muž i žena by se sobě měli svěřovat," říká psycholožka Janina Krocková.
Jak poznat "komedii" * Obličej: Při orgasmu se u většiny žen obličej, krk a dekolt zbarví do červena. Celé tělo je totiž mnohem lépe prokrveno. * Oči: Pokud jsou oči partnerky zavřené, něco skrývá. Při skutečném orgasmu jsou zpoloviny otevřené. * Nos: Žár v těle vyvolává pocení. Kapky potu na nose a na zádech jsou znakem pro pravost orgasmu. * Nohy: Pokud jsou nohy a ruce po sexu velmi chladné, orgasmus byl předstíraný. Vrchol totiž ohřívá kůži po celém těle. * Dech: Orgasmus bere ženám dech. Pokud klidně dýchají, šlo jednoznačně o komedii.
ANKETA: Jak prožívají milování? Andrea Verešová (24) Teda vy máte starosti! Těžko říct, já s tím naštěstí problém nikdy neměla, nepotřebuji nic hrát. Proč ho někdo předstírá? Zřejmě to žena udělá v dobrém úmyslu, aby partnerovi neublížila. Je to její věc, tady by se dalo říct, že účel světí prostředky. Je to lepší, než někoho na druhé straně zranit. Muž bez orgasmu by asi měl problém, ale jak jsem četla statistiky, stává se to často. Zuzana Belohorcová (28) Patřím do skupiny těch žen, které orgasmus chválabohu prožívají. Takže nepotřebuji nic hrát a v životě jsem to nedělala. Myslím, že se to dá i lehce prokouknout. Když je žena herečka v posteli, partner na to lehce přijde. Samozřejmě jsou ženy, které orgasmus v životě neprožívaly, a to není příjemná situace. Zahrají ledacos, ale pak se musí trápit. Muž by ale měl mít svou partnerku rád takovou, jaká je! Diana Kobzanová (22) V kvalitním vztahu, který funguje jako ten náš, určitě není důvod vášeň a orgasmus jakkoli předstírat. Samozřejmě ale znám páry, které řeší v intimním životě problémy, a ženy pak orgasmus hrají. Myslím, že když má dvojice nějaké potíže, je asi lepší nepřilévat olej do ohně a zahrát trochu divadlo, aby partner nebyl ještě nervóznější. Ale předstírat orgasmus dlouhodobě je nesmysl. Ester Ládová (24) Předstírat orgasmus není opravdu dobrá věc. Já osobně to nedělám a nikdy jsem to nedělala. Určitě se to děje a znám to z okolí od svých známých. Myslím ale, že je to nespravedlivé. Každý by měl tomu druhému ukázat, co se mu líbí a co ne, a říct to na rovinu. Nakonec všechno stejně vyjde najevo - a o to je to horší.