Falešný stud není na místě. Nechybí zájemci o zvětšení penisu, podobně jako ženy, které si nechávají upravit ňadra. Loni se dokonce v Itálii podařil rekord - penis prodloužili o 4 centimetry. Nyní němečtí plastičtí chirurgové objevili zlatý důl: plastické operace vaginy. Doktor Stefan Gress, plastický chirurg z Mnichova, říká: "Hlásí se nám až 20 žen za měsíc, které by chtěly operaci podstoupit. Průměrný věk se pohybuje většinou okolo 40, ale přihlásily se i 16leté dívky. Já ovšem operuji pacientky až od 18 let." A kvůli čemu jsou tyto operace tak žádané? "Většina žen má velké a vystouplé stydké pysky. To jim způsobuje obrovské psychické trauma. Třeba v sexu. Milovat se chtějí zásadně potmě, stydí se. Nebo návštěva sauny je pro ně noční můrou, mají pocit, že se takhle nemohou ukazovat. Prostě se jim okolí velkých stydkých pysků nelíbí a považují ho za ošklivé. Nezanedbatelné je ale i hledisko zdravotní. Některé ženy mají stydké pysky tak obrovské, že když si oblečou těsné džíny, tak je to dře. I při jízdě na kole pociťují bolest," vysvětluje doktor Gress. A co operace obnáší? Většinou jde o zkrácení vnitřních stydkých pysků (to je asi 70 procent celého zásahu), potom korekce vystouplých pysků nebo zmenšení klitorisu. Chirurg také pomocí laserového skalpelu odstraní nadbytečnou tkáň. Celá operace trvá zhruba 2 až 3 hodiny a provádí se při lokálním umrtvení. A výsledek? "Ženy se pak cítí mnohem lépe, stoupne jim sebevědomí, mají pocit, že jsou konečně krásné," říká dr. Gress. Operace přijde na zhruba 60 tisíc korun.


Dokonalá vagina vyjde doma levněji České ženy za hranice cestovat nemusejí. Plastické operace vaginy jsou totiž celkem běžným zákrokem i na českých pracovištích. "Úprav zevních genitálií provádíme asi 15 za rok,“ říká doktor Vlastimil Víšek, plastický chirurg z Lékařského domu v Praze 7. "Preferujeme výkon v celkové narkóze, který je pro ženu komfortnější. S laserovým skalpelem máme velmi dobré zkušenosti, protože mimo jiné dobře staví krvácení. Stehy se po dvou týdnech samy vstřebají." V ceně přibližně 20 tisíc je zahrnuta například i narkóza, předoperační vyšetření i pooperační péče. O tuto plastickou úpravu svých intimních míst projevují u nás zájem převážně mladší ženy do 30 let.
Jak funguje zúžení vaginy? Americký gynekolog a plastický chirurg David Matlock z Los Angeles slibuje svým pacientkám nejen perfektní, ale také zúženou vaginu, což prý přispívá lepšímu sexu. Takto probíhá operace: Speciálním nástrojem je vrchní vrstva tkáně zničena laserem. Následkem toho vagina opuchne a tak dojde k jejímu zúžení. Cena operace? Přibližně 250 tisíc korun. Gynekologové však před tímto zákrokem odrazují. Dr. Caroline Nestle-Kämmling z Düsseldorfu říká: "Může dojít ke zničení nervové tkáně!"
Názor sexuologa: "Malé stydké pysky jsou cennou erotogenní zónou, žena by se za ně neměla stydět, ale spíše být na ně hrdá," míní doktor Radim Uzel a dodává: "Případy, kdy stydké pysky mechanicky vadí, budou asi velmi ojedinělé. Také nechápu, proč by například kvůli těsným džínům měla žena podstupovat redukci takovéto vzácné tkáně. Ať tedy nosí oděv poněkud volnější a prospěje tím svému zdraví. Eventuální operaci by měl vždy posoudit odborný gynekolog."