"Je omylem se domnívat, že jedna pilulka splní nároky všech žen," upozorňuje MUDr. Marta Šimůnková. "Každá jsme totiž jiná a každý organismus funguje tak trochu po svém. Výhodou je, že dnes máme z čeho vybírat," dodává. Češky mohou volit z pětačtyřiceti antikoncepčních prostředků. V nabídce jsou pilulky, tělíska i náplasti. V poslední době se jejich počet rozšířil o pilulku, která jako první na českém trhu umí blokovat uvolňování vajíčka, aniž by obsahovala hormon estrogen, který některým ženám nevyhovuje a stěžují si například na bolesti hlavy. "Její výhodou je, že ji mohou užívat ženy, kterým obvykle užívání estrogenů nedoporučujeme. Jsou to například kuřačky starší 35 let nebo i další pacientky, u nichž máme podezření na možnost vývoje určitého onemocnění, například srdečního nebo cévního," vysvětluje docent Vít Unzeitig z Gynekologicko-porodnické kliniky v Brně. Novou antikoncepci uvítají také kojící matky, které měly dosud ztížený výběr. "Cerazette nejenže neovlivňuje kvalitu mléka a neškodí novorozenci, ale ženu chrání před neplánovaným těhotenstvím spolehlivě, aniž by musela neustále sledovat hodinky a polykat tabletku denně přesně ve stejný čas," dodává k přednostem nové antikoncepce docent Unzeitig. Novinka spojuje výhody kombinované antikoncepce, která obsahuje hormony estrogen a gestagen a tzv. minipilulek. Nejen že má vysokou spolehlivost a málo nežádoucích účinků, ale při opomenutí má uživatelka dvanáct hodin na to, aby svou chybu napravila. U minipilulek existuje tolerance pouze tříhodinová. Tato "bezestrogenová" antikoncepce se užívá v 28denních cyklech (bez pauzy).


Kde hledat informace? * www.vybersiantikoncepci.cz * www.antikoncepce.cz * www.mojepilulka.cz * www.antikoncepce.com * www.jednoutydne.cz
Pro každou ženu něco * Akné pomůže vyléčit Diane-35, kvalitu pleti zlepší i Jeanine a Belara. * Ženy a dívky, které trpí premenstruačním syndromem, mají sklon k otokům při užívání estrogenů, a tím i přibírání na váze, bude asi vyhovovat Yadine. * Nitroděložní systém Mirena je vhodný nejen jako antikoncepce, ale i jako lék k zmírnění nadměrného krvácení například pro ženy v počínajícím klimakteriu. * Antikoncepci si mohou dovolit i ženy kolem čtyřicítky - ale budou raději volit tu s nejnižšími dávkami, například Minesse a Mirelle, případně nitroděložní systém. * Pro kojící ženy jsou vhodné kromě již zmiňovaného nitroděložního systému s hormonem taktéž Exluton a nová Cerazette. * Mladé dívky a ženy, které nechtějí nebo nemohou užívat estrogeny (a bojí se gynekologa), si mohou v lékárně bez receptu koupit Pharmatex (globule nebo krém). * Mezi moderní a pohodlné formy patří náplast (Evra), která se lepí jednou týdně, a "tříletá" podkožní tyčinka (Implanon).
Kolik za ochranu zaplatíme? Pomineme-li metody s nevalnou účinností (přerušovaná soulož, výpočet neplodných dnů), pak je nejlevnější, i když omezeně spolehlivou metodou mužský prezervativ. Zodpovědného muže přijde kus na zhruba 5 - 50 korun. Ceny různých hormonálních přípravků se pohybují od 200 po více než 800 korun za tříměsíční balení. Většina zdravotních pojišťoven na antikoncepci přispívá, obvykle 500 korun za rok. Žádost je třeba doložit paragonem z lékárny a potvrzením gynekologa, že žena dochází na preventivní prohlídky. Hormonální antikoncepci lze koupit v každé lékárně, avšak pouze na lékařský předpis, který vystaví gynekolog. Zapomnětlivé ženy mají i jiné možnosti, například nitroděložní tělísko. Nejmodernější Mirena přijde asi na 6 tisíc a gynekolog ji zavádí na pět let. Existuje také antikoncepce v injekcích. Tu aplikuje gynekolog na tři měsíce a stojí přibližně 150 korun. Moderní metodou jsou tyčinky implantované při místním umrtvení do podkoží, z nichž se po dobu 3 let uvolňuje účinná látka. Tento komfort přijde uživatelku na zhruba 3500. Hitem je v současnosti antikoncepční náplast Evra, kterou si žena lepí na kůži a vždy po týdnu ji mění za novou. Z ní uvolňované hormony se do krevního oběhu dostávají přes kůži a nezatěžují tolik játra. Balení na tři měsíce stojí zhruba 700 korun.