V polovině března dostanou ženy nový přípravek, který má přispět k prevenci rakoviny prsu. Extrakt ze semen modrého lnu se jmenuje Ive a obsahuje látku, která ochraňuje prsní tkáň vytěsňováním ženských pohlavních hormonů - estrogenů. Jedná se o jediný potravinový doplněk tohoto druhu na českém trhu. V České republice onemocní rakovinou prsu každá 12. žena. Je to prakticky stejné jako v jiných zemích světa. Mladší ženy onemocní tímto nádorem velmi zřídka, ale od 45 let věku se postupně riziko zvyšuje. Dědičností je zapříčiněno jenom asi deset procent z těchto onemocnění. Pro individuální posouzení rizika vzniku rakoviny prsu má rozhodující význam celoživotní působení estrogenů na prsní tkáň. Tedy čím déle tyto hormony na prsní tkáň působí, tím větší je riziko jejich nepříznivého působení a rakoviny prsu. A právě dlouhodobá ochrana prsů před nepříznivými účinky estrogenů s pomocí extraktu z modrého lnu může být šance pro ohrožené ženy. "Přípravek je určen všem ženám z rizikových skupin v období menopauzy a po ní, ženám léčeným déle než 7 let hormonální substituční terapií nebo těm, které užívaly déle než dvanáct let hormonální antikoncepci," uvedl doktor Pavel Vodvářka, přednosta radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě, který patří mezi přední české odborníky zabývající se prevencí a léčbou rakoviny prsu. "Studie prokázaly, že strava obohacená o látku získanou ze semen modrého lnu výrazně snižuje koncentrace estrogenů a u žen s rakovinou prsu omezuje růst rakovinových buněk a zmenšuje velikost nádorů,“ řekl doktor Vodvářka. Přípravek by měl stát zhruba 800 korun a balení vystačí na měsíční terapii. Než se vydáte do lékárny, poraďte se se svým lékařem.


Některé z rizikových faktorů vzniku rakoviny prsu * Rodinné - v případě výskytu onemocnění u matky a sestry je riziko stejné diagnózy 3,6krát vyšší, než když se toto onemocnění u nejbližších příbuzných nevyskytuje. * Hormonální - ohroženy jsou ženy, které byly delší dobu vystaveny působení estrogenů - začaly brzo menstruovat (před 12. rokem), jsou bezdětné nebo se naopak staly matkami až po třicátém roce života. Rizikem je i pozdní menopauza, hormonální terapie nebo krátké kojení, protože během něj hladina estrogenů klesá jen na velmi krátkou dobu. * Ostatní - pozor by si měly dát i ženy ve vyšším věku, jejichž životní styl je nezdravý: kouření, vyšší konzumace alkoholu, nedostatek pohybu, čerstvého ovoce a zeleniny, obezita.
Jistotu dává mamograf Ženy ve věku 45-69 let mohou u nás docházet pravidelně jednou za dva roky na mamografické vyšetření. Je hrazeno zdravotními pojišťovnami. Většina si potvrdí, že je zdravá, malému procentu je odhalen ještě nenahmatatelný nádor, který je dobře léčitelný. Přehled specializovaných pracovišť je uveden na www.mamo.cz. Je možné také zavolat na bezplatnou linku Avonu 800 180 880.