Evropská středomořská strava a její blahodárné účinky na zdraví člověka nenechávají spát americké odborníky. Vědci z illinoiského Evanstonu nedávno zjistili, proč by právě řecká a italská kuchyně měla zajímat především ženy. Olivový olej, který středomořská jídla obsahují v neobyčejně vysokém množství, může totiž chránit před rakovinou prsu. Dokazuje to série nedávných laboratorních testů, která v olivovém oleji potvrdila vysoké množství blahodárných mastných kyselin. Přesto je však podle samotných expertů třeba brát výsledky jejich studie s jistým odstupem, neboť se jedná o laboratorní testy a nelze tudíž výsledky okamžitě aplikovat na praktické využití v klinické medicíně. "Náš výzkum je podporou předchozích epidemiologických studií, které prokazovaly, že středomořský jídelníček má výrazné ochranné účinky před rakovinnou, srdečními chorobami a stárnutím," prohlásil vedoucí výzkumného týmu. Středomořská strava je označována také za "stravu chudých". Je typická především čerstvou zeleninou, ovocem, celozrnnými potravinami a luštěninami, ořechy a také olivovým olejem. Zatímco olej lisovaný z plodů olivovníku je bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, ovoce, zelenina a ořechy obsahují celou řadu antioxidantů různých povah. Tyto látky souborně pak zabraňují škodlivinám v těle člověka, aby porušovaly buňky a buněčné struktury a ochraňují je také před rakovinným bujením.