Sexuální život velmi obézních mužů a žen není zrovna procházka růžovou zahradou. Musí se potýkat s řadou překážek: vadí velké břicho, vysoký krevní tlak, a dokonce i muži se za svůj vzhled při milostných hrách stydí. Někdy je trápí i impotence a řada léků, například právě na snížení vysokého tlaku, může tento stav zhoršovat. "V ordinaci jsem vyslechl mnoho smutných příběhů jejichž prvotní příčinou byla enormní obezita," říká doktor Pastor, "lidé jsou často přesvědčeni, že se svým partnerům nemohou líbit, rezignují a jejich jedinou útěchou a radostí se stává jídlo. Je velice těžké je motivovat." Jaký je sex obézních? Neobejde se bez problémů. Tito lidé mají menší chuť na sex, mají potíže při vzrušení, nedostatečnou erekci, poruchy orgasmu. U žen se vyskytují zánětlivé, kvasinkové infekce, které činí sex bolestivý a nepříjemný. V oblasti estetické je to velmi individuální. Někoho tlustí odpuzují, jiní si naopak rádi prohlížejí erotické webové stránky s děvčaty při těle. Obézní mají snížené sebehodnocení, trpí komplexy méněcennosti a vůbec neplatí tradované "budu tlustá a šťastná". S batohem na břiše se v posteli nevyřádíte I technická stránka milování přináší komplikace. Zkuste s dvacetikilogramovým batohem na břiše měnit sexuální polohy a objímat partnerku. Budete se potit, funět a budete rádi, když bude "akce" za vámi. Někdy se to podobá sexu v těhotenství. Také je nutné volit pouze určité polohy, na boku, zezadu a podobně, aby došlo k pohlavnímu spojení. "Jednodušeji "sexují" dvojice, kdy je obézní pouze jeden," dodává doktor Pastor. "Model dlouhá ředkev s malou kulatou ředkvičkou funguje lépe než meloun s dýní." Co poradit obézním ke zlepšení sexuálního života, kromě zhubnutí? "Neměli by se milování bránit a sex by měli provozovat dle libosti. Může to ostatně být i prostředek ke snížení nadváhy. Má-li člověk sex rád a baví-li ho, naučí se i při zdravotních problémech volit takové polohy a způsoby, které tloušťka umožní. Nemá-li obézní partnera nebo nedaří-li se mu ve dvojici, neměl by zapomínat na autoerotické praktiky. Vnímání sexu a jeho prožívání je velmi individuální. Záleží jenom na nás jaký model zvolíme a jak s ním naložíme. Nakonec s naší váhou taky."


Může se hodit: Index hmotnosti BMI si můžete nechat spočítat na internetových stránkách www.merylinka.cz nebo www.stob.cz. Kontakt na sexuology najdete například na www.sex-centrum.cz.
Víte, jak jste na tom s vaší hmotností? Pokud je vaše hodnota BMI v oblasti obezity, požádejte lékaře o pomoc při sestavení svého redukčního režimu