České děti to mají v hlavě srovnané. Se začátkem sexuálního života nespěchají, průměrný věk, kdy přicházejí v současnosti o panenství a panictví, je 17 let. Před čtyřicet lety to bylo mezi 19. a 20. rokem. Věk, kdy dojde k prvnímu pohlavnímu styku, se tak zatím nijak dramaticky nesnižuje. "Lidé, kteří prošli sexuální výchovou v dětství a dospívání, mají tendenci "sexuální" start odkládat na pozdější dobu - ve srovnání s vrstevníky, kteří informace nedostali. Jako by zakázané ovoce lépe chutnalo," vysvětluje sexuoložka Hana Fifková. A právě málo informované děti začínají se sexem dokonce i před třináctým rokem! "Tady je na vině především rodina. Naštěstí jde jen o pár výjimek," dodává sexuoložka.


Dříve začínají děti, na které rodina kašle Podle statistik se sexem nespěchají především středoškoláci a vysokoškoláci. Déle zůstávají ve fázi tzv. nekoitálních aktivit, častěji shánějí antikoncepci. Podle doktorky Fifkové to souvisí s inteligencí a s tím, že pro studenty by bylo nechtěné otěhotnění partnerky daleko větši komplikací než pro pracující. Děti, které naopak začínají se sexem velmi brzy, jsou většinou méně inteligentní, nehodlají dále studovat a rodiče jim neposkytují vůbec žádné informace.
Co by rodiče měli dělat? * Vypěstovat v dítěti důvěru, aby se nebálo svěřit se * O sexu mluvit s potomky včas a vždy, když sami projeví zájem * Pokud možno sledovat, s kým se syn či dcera stýkají. Dobré je poznat přátele dětí a jejich rodiče. * Dívky informovat o možnostech antikoncepce * Informovat děti o alternativních možnostech sexu (nekoitální dráždění, orální sex) * Pokud zjistí, že dcera začala se sexem dřív než v patnácti, netrestat, ale sehnat dobrého gynekologa.
Panenství není ostuda ani nemoc! Ještě před dvaceti lety bylo panenství pro dívky spíše přítěží a styděly se za něj. "Bylo to hrozné," vypráví osmatřicetiletá vysokoškolačka Milena z Kladna. "Na gymnáziu jsme doslova soutěžily o to, kdo dřív ztratí panenství." "Nikdo by neměl pospíchat jen kvůli tomu, že ostatní už to zažili," uklidňuje mladé dívky Hanka Fifková. "Je dobré si počkat na dobu, kdy si je člověk jistý, že to je "ono". Z předčasného zahajování pohlavního života mohou být i komplikace, například poruchy erekce, poruchy orgasmu nebo vaginismus."
Může nezletilá přijít pro antikoncepci? "Já bych antikoncepci předepsala," říká doktorka Fifková. "Pokud čtrnáctiletá dívka začne sexuálně žít, tak to, že nedostane pilulky, ji nezastaví, ale ohrozí. Pedagogové na základních školách by měli spolupracovat s gynekologem, na kterého se dívky budou moci v případě nouze obrátit s jistotou, že jim pomůže."