Mnohé ženy se svým věkem smiřují jen těžko. Odborníci však namítají, že právě po čtyřicítce začíná nejkrásnější období života. Děti jsou větší, půjčky splacené, jste v kondici a konečně si můžete dělat, co opravdu chcete. I v sexu si užívat na plný plyn! Proč je to jiné než v mládí Ženy po čtyřicítce zažívají nejlepší sex, alespoň tak to vyplývá ze zahraničních průzkumů. Tři čtvrtiny prohlašují, že jejich milování je mnohem kvalitnější a také dobrodružnější, než když jim bylo 20. Šest z deseti žen říká, že si užívá už v předsíni, 30 procent v koupelně a 12 dokonce na zahradě! "Muži jsou na vrcholu již v 18 letech, a pak jejich sexuální zdatnost pomalu klesá. Ženy vnímají sex nejintenzívněji kolem třicítky a úpadek jejich sexuálních prožitků není tak strmý, udržuje se relativně dlouho na vysoké úrovni," vysvětluje doktor Zlatko Pastor ze Sexuologického centra Gona v Praze. Podle něj by proto z čistě biologického hlediska byla ideální kombinace dvacetiletého mladíka a zralejší ženy. Většinou jsou však muži eroticky fascinováni mladými dívkami v rozpuku, které se do sexu příliš nehrnou, respektive ho provádějí spíše pro radost partnerů a k vlastnímu sexuálnímu prožitku dospějí až později. Zralé ženy jsou lepšími milenkami a častěji dosahují většího počtu orgasmu najednou. Někdy však již snižováním produkce ženských pohlavních hormonů mohou vznikat problémy. "Má-li žena v přechodu potíže, doporučujeme obvykle hormonální léčbu," říká doktor Pastor. Nejlepší je pravidelný sex Ženy po čtyřicítce mohou mít ale problémy se zvlhčováním poševní sliznice. "Nejlepší prevencí těchto potíží je pravidelný pohlavní styk," radí doktor Pastor. "U pravidelně souložících žen se totiž tyto potíže vyskytují méně často. Vyskytnou-li se problémy, je možné je řešit různými lubrikačními krémy či gely, kterých je trhu dostatek." Nevěřte na zázraky, důležitá je pohoda! Zlatko Pastor nevěří žádným zázračným preparátům: "Zázračné léky na probuzení sexuální touhy neexistují. Tvrdí-li to někdo, jedná se spíše o reklamní slogany. Potřeba sexu je odrazem životní energie a přístupu k životu. Bývá projevem zdraví. Energie, elán, vyrovnanost a optimismus, zdravý životní styl, ale i dobrý partner a vzájemné pochopení jsou tím nejlepším doporučením pro kvalitní sex."


Nejvíc sexy je George Clooney a Demi Moore Průzkum pro dámský zahraniční magazín Health Plus zjistil, že se u poloviny dotazovaných žen zlepšil jejich sexuální život, když se děti osamostatnily a odešly z domu. Ukázalo se také, že se ženy pravidelně milují i po čtyřicítce a během manželství. Nelíbí se jím tvrzení, že sex je pouze pro ženy od 16 do 39 let, a také se potvrdilo, že 40leté ženy vědí, jak si se svým partnerem užít. Jsou mnohem živočišněji založeny, než když byly mladší. Vědí, co je uspokojuje, mají mnohem kvalitnější sex, nemají zapotřebí nejdříve se opíjet, střídat desítky postelí nebo předstírat orgasmus dvacetkrát za noc. Dotázané ženy považují Sharon Stone (48) za nejvíce sexy ženu, za ní následují Madonna (47), Lulu ( 56), Twiggy (55) ... Goldie Hawn (59), Demi Moore (42). U mužů jako sexuální symbol žen po čtyřicítce zvítězila Demi Moore následovaná démonickou Sharon Stone. Z mužů to jsou George Clooney (44), Sean Connery (75), Brad Pitt (41), Richard Gere (56), Tom Cruise (43), Pierce Brosnan (52), Mel Gibson (49), Sting (53), Robert De Niro (62), Johnny Depp (42).
K nakousnutí po čtyřítce Heidi Janků (42 let): Sexu si užívám naplno Na svůj věk zpěvačka Heidi Janků ani zdaleka nevypadá. Se svojí postavou by klidně mohla sklízet úspěchy na předváděcím molu. "Je fakt, že od té doby, co jsem smanželem, žiju si spokojený život po všech stránkách. Intimní oblast nevyjímaje," říká Heidi, která už řadu let sdílí domácnost s hudebníkem Ivo Pavlíkem. "Ve dvaceti jsem určitě nebyla tak otevřená, styděla jsem se, červenala a nedokázala partnerovi do očí říci, co vlastně chci. Až kolem třicítky se to změnilo. Určitě ale hodně záleží také na partnerovi, tedy jak se chová, zda se s ním dá komunikovat. Já jsem měla v tomhle ohledu velkou kliku. S manželem si maximálně vyhovujeme, povídáme si úplně o všem, tak jen doufám, že nám ta sexuální spokojenost vydrží ještě hodně dlouho," směje se přitažlivá Heidi.