Věříte, že vám pití piva znemožní sex? Že ženy po čtyřicítce jsou postelové přebornice? Nebo snad že jen vanilkou vonící muž s velkým penisem dokáže přijít s nabídkou kvalitního sexu? Asi ne, že? Přesto se na toto téma opět objevilo několik zaručeně vědeckých článků. Naše odhalování sexuálních mýtů proto pokračuje. Předkládáme je spolu s komentářem doktora Radima Uzla.


Opravdu je čtyřicítka postelová dračice? Ženy se nemusejí obávat přibývajícího věku, ale právě naopak! Jak odhalili britští odborníci, plné dvě třetiny z nich prožívají sexuální radovánky po čtyřicítce daleko intenzívněji než v dobách, kdy jim bylo dvacet let. Jejich pohlavní život je rovněž bohatší a pestřejší. Důvod je poměrně prostý: Když děti opustí dům, mají matky a otcové konečně zase čas pro sebe a nemusejí se při milostných aktivitách skrývat za pečlivě zamčenými dveřmi ložnice. Začínají znovu objevovat pozapomenuté praktiky. "Starší ženy jsou lepší a vynalézavější milenky a prožívají daleko bouřlivější orgasmus, protože přesně vědí, co je uspokojuje," říká přední britská sexuoložka Julia Colerová. S tím souhlasí i hvězda seriálu Sex ve městě Kim Catrallová (49), která ve své knize Sexual Intelligence otevřeně přiznává, že pohlavní život jí přinášel největší potěšení a plně splňoval její veškerá očekávání právě v posledním desetiletí. Britská herečka, modelka a podnikatelka Liz Hurleyová, která letos 10. června oslavila čtyřicítku, se nedávno pochlubila, že po tomto datu se cítí jako znovuzrozená, plná energie, chuti do života i potřeby vychutnávat jeho rozkoše se svým aktuálním partnerem indickým milionářem Arunem Nayarem. "Nevylučuji, že při tom obstaráme mému tříletému synkovi Damianovi mladšího sourozence." Radim Uzel: Možná ano, ale dvacítka je prostě mladší Dvacetiletá žena bývá sexuálně neprobuzená, většinou se ten pravý sexuální rozkvět dá očekávat až tak kolem třiceti. Potom to už záleží méně na biologii a více na životních okolnostech. Odchod dětí z rodiny, takzvaný syndrom opuštěného hnízda, hůře snášejí ženy submisivní, domácky založené putičky, zatímco vysoce emancipované sufražetky se teprve v této chvíli dostávají do toho správného sexuálního rozpoložení. Teď teprve mají na intimní život čas a chuť, teprve teď to jaksepatří roztočí. Nejlépe se to ovšem daří s milionářem. Bohužel těch skutečně zazobaných boháčů není k dispozici příliš mnoho a oni si ti filutové zase raději zákeřně vybírají ty mladé neprobuzené dvacítky.
Opravdu jsou vanilka a velký penis zárukou mužské přitažlivosti? Nikoli sexuální zdatnost, ale především velký penis a milencův pach vyvolává u žen orgasmus. Naznačují to alespoň odborníci z berlínské nemocnice Charité, kteří podrobně mapovali pohlavní život 575 obyvatelek německé metropole ve věku od 17 do 71 let. Muži, kteří používají nesprávné parfémy, případně jsou cítit tabákem, pivem, potem a zejména tělesnou nečistotou, nedokážou partnerku uspokojit. Z dřívějších výzkumů přitom vyplývá, že nejerotičtější představy u slabšího pohlaví vyvolává vůně vanilky a představa v červené knihovně tolik opěvovaného "mohutného mužství". Radim Uzel: Vzrušovat mohou i páchnoucí nohy O délce penisu v souvislosti s kvalitou sexu bylo už řečeno tolik a koluje tolik průpovídek a historek, že nemá cenu se k tomu jakkoli vyjadřovat. Na velikosti zkrátka nezáleží. Čichové záliby a preference mohou být naopak u různých lidí různé. Existuje i pachový fetišismus s bizarními a často nepochopitelnými úchylkami. Nedávno jedna dívka prohlašovala, že správný chlap musí smrdět potem. Jiná si zase libovala v nečistotě a pachu nemytých nohou. Požadavky na vůni a tělesnou čistotu prodělávají také historickou změnu. Před několika sty lety všichni prý u nás všichni lidé smrděli jak hyeny, včetně panovníka, šlechty a bohatého měšťanstva. Člověk má také dosti vyvinutou čichovou paměť, takže určitý čichový vjem spojený s příjemným zážitkem bude trvale vnímán jako příjemný. Třeba tou vanilkou voněla nějaká hezká sestřička v berlínské Charité, což celý ten výzkum znehodnotilo.
Opravdu se z lásky "blbne"? Britští vědci dokázali, že na starém rčení, že láska je slepá, je nemálo pravdy. Zjistili totiž, že cit lásky potlačuje činnost oblastí mozku, které jsou odpovědné za kritické myšlení. Když se sblížíme s nějakou osobou, jsou v mozku potlačeny schopnosti hodnotit její povahové rysy. Studie londýnské University College odhalila, že romantická i mateřská láska působí na mozek stejně. Obojí potlačuje aktivitu mozkových nervů, které mají co do činění s kritickým sociálním hodnocením druhých lidí a s negativními emocemi. Tým snímal mozky 20 mladých matek, které si prohlížely fotografie svých vlastních dětí, jiných jim známých dětí, a starých dospělých přátel. Zjistilo se, že způsob činnosti mozku byl podobný jako při studii, v níž se vědci zaměřili na účinky lásky zamilovaných lidí. V obou případech zaznamenali zvýšenou aktivitu v oblasti mozku odpovědné za "systém odměňování" libými pocity. Radim Uzel: Ano, může za to PEA Skutečnost, že se ve stavu akutní zamilovanosti potlačuje schopnost kritického myšlení, nemusí být ověřována vědeckými pokusy, to pozná sám na sobě každý zamilovaný puberťák. Všimněte si někdy, jak se ti zamilovaní na sebe dívají! Nevidí, neslyší a my ostatní registrujeme jenom jejich jakýsi málem přiblblý výraz v obličeji. V mozku se jim vylučuje speciální hormon označovaný PEA, který způsobuje jakési poblouznění. Stejně se chová matka ke svému dítěti, pokud ovšem není matkou krkavčí.
Opravdu pivo ničí sex? Zejména skalní milovníky zlatavého moku, kteří do sebe obracejí jeden půllitr za druhým a postupně si pěstují mocný pivní mozol, nikterak nepotěší zjištění německého endokrinologa Armina E. Heufeldera, jenž ve své studii doložil, že se zvětšujícím se obvodem břicha klesá hladina mužského pohlavního hormonu testosteronu. Tuk, jenž se usazuje ve středních partiích těla, není zdaleka neškodný. Naopak omezuje produkci testosteronu, podporuje další usazování tuku a oslabuje svalstvo. Potvrdil to průzkum u 1500 mužů, u nichž se kvůli zbytnělé tukové tkáni začala projevovat mimo jiné trvalá únava, takříkajíc ztráta vnitřní hnací síly, a tím i nechuť k jakékoli aktivitě, včetně sexuální. Radim Uzel: I velký pivař milování zvládne Ten německý endokrinolog bude asi znepřátelen s pivovarnickým průmyslem. Mužský typ obezity, takzvaná "pneumatika" nevzniká jen po pivu, ztloustnout se dá i mnoha jinými způsoby. S tím oslabením svalstva a únavou je to pravda. To je ta hlavní příčina ochabnutí sexuálních funkcí. S mužským pohlavním hormonem testosteronem to nemá skoro žádnou souvislost. I ten největší pivař ho má sice v krvi o něco méně, ale k sexu by to pořád ještě stačilo. Bohužel se někdy obtížně časově stíhá hospoda i postel a tlustý opilec bývá sexuální partnerkou často odmítán.