Kondom na více použití

Někteří odborníci se domnívají, že pánská ochrana se používala už před 12–15 tisíci lety, kdy ve francouzské oblasti Grottes des Combarelles byly nalezeny první jeskynní kresby s touto tematikou.

Na jeho současné podobě se podílela až epidemie syfilisu na přelomu 15. a 16. století. Tehdy se začala používat pouzdra vyrobená z lněného plátna, která byla napuštěná olejem, anorganickou solí a medikamenty, které chránily před chorobami. Platěná kapsa měla navíc šňůrku pro připevnění na penis. Nebyla to však jednorázová pomůcka jako dnes, tehdejší kondom se po aktu vypral a mohl se používat dál. V 17. století se začaly kondomy vyrábět z ovčích střívek, v 19. století zase z drahého textilu. Gumové elastické kondomy se objevily v roce 1844. První latexové kondomy vznikly už v roce 1880.

Silné, tenké, veganské

V současné době existuje mnoho značek a druhů pánské ochrany – silné, tenké, barevné, lubrikované, se zábavnými efekty, s hlavami politiků, nyní se začaly objevovat i ochrany pro vegany.

Veganské kondomy respektují přesvědčení a etiku zastánců veganství, a proto neobsahují žádné živočišné složky, které se používají pro běžnou výrobu kondomů. Jedná se například o protein z kravského mléka kasein, který je nahrazován kakaovým práškem,“ říká Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon s tím, že jejich vlastní testy potvrdily, že běžný člověk žádný rozdíl nepozná. Jedlé kondomy sice ještě neexistují, ale v Hongkongu si můžete dát v jedné restauraci růžový kondom z mořských řas a želé ležící v písku z nasekaných hub. Cílem pokrmu je upozornit na problematiku HIV, která je v Asii stále velmi aktuální.

Neuchytil se německý vynález, kondomy ve spreji. Nátěr zasychal v řádech minut, což narušovalo romantickou atmosféru. Největší problémy s kondomy mají podle jednoho výzkumu Indové. Nedosahují totiž standardního měřítka velikostí pro výrobu kondomů.

Kondomy v číslech: 10 tisíc kondomů pro jednoho olympionika

  • Na celém světě každý rok lidé použijí přibližně 8,5 miliard kusů kondomů. Jejich spotřeba pak významně roste při mezinárodně zajímavých a masových událostech, jako jsou například olympijské hry.
  • Během lympiády v Sydney v roce 2000, kterých se zúčastnilo 6 582 mužských reprezentantů, pořadatelé rozdělili 70 tisíc kondomů, tedy zhruba 10 kusů na osobu. Bezmála 20 tisíc kusů se však následně muselo doobjednat.
  • Další ročníky celosvětových sportovních her byly štědřejší. Při olympiádě v Londýně v roce 2012 obdrželi sportovci 150 000 kusů kondomů.
  • V Soči 2014 se rozdělilo 100 tisíc balíčků.
  • Kondom obsáhne až 12 litrů vody nebo více než 30 litrů vzduchu, než praskne. 
  • Jeden z největších kondomů vyrobila pravděpodobně jedna slavná oděvní firma k příležitosti Světového dne boje proti AIDS v roce 2003. Měřil 22 metrů do výšky a 3,5 metru do šířky a byl umístěn na Egyptský obelisk na náměstí Svornosti v Paříži.
  • V roce 2005 byla vyrobena v Argentině  67 metrů dlouhá ochrana, která následně zdobila podobný obelisk v Buenos Aires.