Vzpomínáte si ještě na první polibek se svým partnerem? Asi těžko. Třeba ani nešlo o nějaký extra příjemný zážitek. Většinou je to spíš taková štípavá pusa než příslib dalších erotických dobrodružství, druhá však už chutná lépe, třetí je ještě lepší a pak už člověk nemá dost. U líbání je jednoznačně lepší praxe a žádná teorie není třeba. I když existuje pár věcí, které by člověk mohl vědět. Kde to máme nejraději?
Ne, "tam" ne. Místo toho zastává 94 procent žen názor, že nejerotičtější je polibek na krk. A něžné polaskání ucha ústy hodnotí ženy také kladně: asi 85 procent dam ho miluje. Tady je mezi muži a ženami velký rozdíl: 90 procent mužů nemá rádo, když jim někdo olizuje krk. Čtyři z deseti žen a šest z deseti mužů si vychutnávají, když je partner, respektive partnerka líbají na oči. A dobré je to i v autě: jen dvě procenta dotázaných považují líbání v autě za nepatřičné. Co se vlastně při líbání děje? Je to docela dřina. Při líbání se činí 29 svalů. Na jeden polibek spotřebujeme asi 12 kalorií. Tabulka čokolády jich má asi 600. Spočítejte si sami, jak dlouho se musíte líbat, abyste zpracovali jeden sladký hřích. Při líbání se více než třikrát zvyšuje frekvence dýchání. Rovněž stoupá krevní tlak a srdce buší jako o závod. Každý však uzná, že líbání je mnohem příjemnější trénink než 100metrový sprint. Nadledvinky produkují při líbání více adrenalinu a slinivka břišní se postará o větší množství inzulínu. Klesá obsah cukru v krvi, rovněž se odbourávají tuky, sacharidy a škodliviny v těle. Jazykem ano nebo ne?
Studie dokazují to, co ví každá dívka: Muži mají rádi francouzské líbání. Vědci dokládají, že určité nervy v jazyku vysílají přímé impulsy do penisu. Štěstí pro chlapce: 96 procent žen má tento způsob taky rádo. Ještě nějaká čísla?
Za sedmdesát let prolíbáme průměrně 110 000 minut. Tímto množstvím se délka života prodlouží až o pět let. Celkem se líbá asi 90 procent lidí.