Podle skotských odborníků totiž dokážeme během pár vteřin analyzovat obličej chronického nevěrníka. A zatímco muži dávají přednost ženám s promiskuitním obličejem, ženy zase raději volí důvěryhodné obličeje pánů.

Nejhorší jsou podle žen muži s velkými čelistmi a malýma očima, ti jsou totiž údajně velmi nestálí. Podle odborníků z univerzit v Aberdeenu a St. Andrews totiž lidé skutečně reagují velmi citlivě na jemné signály obličeje vypovídající o tom, na jaký typ vztahu se dotyčný hodí.

Po analýze pokusů se sedmi stovkami osob mezi dvaceti a třiceti roky skotští vědci přišli na to, že jako atraktivnější hodnotili muži ty ženy, které byly otevřené ke krátkodobým sexuálním vztahům či anonymnímu sexu na jednu noc. Muži, kteří byli více nakloněni krátkodobým sexuálním vztahům, byli ostatními vnímáni jako mužnější, lépe vypadající, s širšími lícními kostmi, širším nosem a menšíma očima.

"Tato studie ukazuje, že jsme schopni dělat tyto instinktivní soudy týkající se sexuality. Vlastníme podvědomá, ne vždy správná, ale rozumná vodítka. Naše výsledky napovídají tomu, že ačkoli někteří lidé dokáží posoudit a odhadnout sexuální strategii jiných osob pouze z pohledu na jejich obličej, lidé si ne vždy jsou jisti svými odhady a soudy, protože klíče k nim jsou velmi lstivé. Nicméně preference určitých typů obličejů byly skutečně docela silné. To nasvědčuje tomu, že tyto počáteční dojmy mohou být součástí toho, jak hodnotíme potenciální protějšky či rivaly, když se s nimi setkáme poprvé. To se potom může časem změnit, jak hlouběji dotyčnou osobu poznáváme," tvrdí psycholožka Lynda Boothroydová z Durham University.