Na svých kurzech a sezeních jsou učiteli partnerské intimity a vztahů. Mimo jiné na sobě ukazují, jak se dotýkat muže i ženy. Jak se masírovat, aby vzrušení vystoupalo na maximum a vztah se prohloubil. Jejich ukázky na kurzech prolamují tabu a zbavují účastníky strachu být takoví, jací opravdu jsou. „Na přednáškách všichni před ostatními říkají, že oni žádný problém nemají. A pak nás na chodbě ti samí posluchači zastavují. Skoro všechny něco trápí nebo zajímá,“ říká Lucie Sitařová.

„Máme plný diář lidí, kteří něco chtějí, po něčem touží, ale bojí se to partnerovi říct. A tak raději předstírají. City, pocity, orgasmus. Z toho vzniká obrovské napětí, které se pak někde provalí – v podobě nemoci, nebo jsou ti lidé »jen« dlouhodobě nešťastní,“ přidává se Martin.

Rozšířit a pomoci

Jejich klienty tvoří dvě skupiny. První se chce něčemu přiučit. „Většina mužů účastnících se našich jedno- i vícedenních kurzů se chce naučit, jak ženám dopřát větší rozkoš. Zato ženy se chtějí často dozvědět něco o sobě a pak teprve o mužích,“ prozrazují. Druhá skupina klientů přichází s nějakým tématem k řešení.

„U mužů je to především předčasná ejakulace nebo potíže s erekcí, u žen nejčastěji nepřítomnost orgasmu či nepřijetí vlastní sexuality. V tom se nám hodně osvědčuje Sexological Bodywork, tedy certifi kovaná sexuologická práce s tělem. A hodně se nyní věnujeme i párové terapeutické práci, kvůli čemuž si neustále rozšiřujeme vzdělání, teď například na Univerzitě Karlově,“ říkají. K tomu ale vedla velmi zajímavá cesta.

Šťastný pár

Když se Martin do Lucie zamiloval („Byla to láska na první pohled a prakticky hned po tom kurzu jsme spolu začali bydlet.“), měl za sebou několik neúspěšných vztahů, nevydařenou žádost o ruku a bezmála roční intimní půst. Zažil, jaké to je být nevěrný i podváděný. A rozhodl se, že v novém vztahu bude maximálně upřímný. K partnerce i k sobě. „Začátky byly těžké, hodně jsme si zkusili,“ poznamenává Lucie. „Nezkusili. Tak hrozné to nebylo.“ „Já jsem si zkusila dost.“ „Lucka je striktně monogamní, s čímž jsem spokojený.“ „Zato Martin toužil po více ženách, a to pro mne bylo těžké.“ „Jo, toužil a chtěl jsem to prozkoumat. A ano, měl jsem i milenku.“ „A to už pro mne bylo těžší.“ „Ale nebylo to tajné.“ „Ale těžké to bylo.“

Sedíme na koberci v jejich kanceláři. Na poličkách jsou desítky knih. Nástěnka překypuje plány na nejbližší měsíce. Za postelí se skrz částečně zakryté okno rýsuje obrys kostela. Nedá mi to: „Považoval jste se tenkrát za chlapáka s koulema, nebo taky trochu sobce, který tím třeba partnerku zraňuje?“ „Nechtěl jsem být sobec, ani nikoho zraňovat,“ ohrazuje se. „Ale současně jsem cítil, že si teď prostě chci něco odžít, vyzkoušet. A nechtěl jsem se omezovat nebo něco dělat za jejími zády, protože už by nemilovala mne, ale jen nějakou představu.“

„Nakonec jsem mu řekla, že to pro mne není lehké, ale zůstanu s ním.“ „Mimořádně chytře vrátila odpovědnost na mne: Víš, že mě to trápí, ale nechci tě omezovat. Takže ano, nějaký čas jsem měl paralelní vztah, ale mnoho svých vizí jsem s ohledem na Lucku nerealizoval.“ „Bolelo mne to. Trápilo. Ale současně jsem cítila i jeho lásku a obdivovala jeho odvahu, otevřenost a odpovědnost. Jeho činy mě štvaly, ale jeho pravdivost přitahovala,“ přiznává.

Důvěra a otevřenost

Podle nich je právě tahle otevřenost, kdy si partneři citlivě říkají, co je láká a po čem touží, ideálním základem zdravého vztahu. „Přes intenzitu tématu jednal Martin citlivě a pomalu a nevrhal se ženám bezhlavě do postele. Dělal jen to, co věděl, že unesu, a i díky tomu jsem pochopila, že některé mé obavy jsou přehnané. I on sám tak citlivě zjišťoval, co chce a co ne,“ říká Lucie.

„Ohleduplně sdělovat svá přání partnerovi znamená se mu plně otevřít, důvěřovat mu, že mne za to neodsoudí. Třeba to partneři nikdy nezrealizují, jako jsme my zatím neuskutečnili trojku, přestože jsem to chtěl vždy zkusit. Ale tahle komunikace umožňuje o tématu uvažovat,“ říká Martin Plas.

Lucie Sitařová ho v tom podporuje. „Třeba o swingers párty jsme mluvili rok, než jsme na ni šli. Byli jsme tam jen spolu, sledovali dění, mazlili se a skvěle si to užili.“ Martin a Lucie v této souvislosti mluví o hranicích, které nás chrání, a limitech, které nás omezují a jež je dobré posouvat.

Pomalu

Podobný přístup praktikují i na kurzech, které pořádají pro páry, jiné pro všechny a další výhradně pro ženy nebo muže. „Snažíme se účastníky namotivovat, ale vždy zdůrazňujeme – postupujte po malých krůčcích, vnímejte svoje hranice. Nikdo neví o vašem těle víc než vy sami.“ Právě tohle je podle obou lektorů a terapeutů zásadní téma.

„Už od miminkovského věku je s námi nakládáno tak, že někdo jiný ví lépe než my sami, co se má dít s naším tělem a co mu je příjemné. Formují nás rodiče, učitelé i partneři, proto často ani nevíme, co chceme. Při sexu to často vypadá například tak, že si žena lehne a čeká, že muž bude nějak intuitivně vědět, co je pro ni nejlepší. Jenže žádný univerzální návod neexistuje.“

Kolikrát prý mají klienti problém odpovědět na zdánlivě jednoduchou otázku: Jak chcete, abych se dotýkal vaší ruky? Mám pohladit? Zmáčknout? Zavibrovat? Jak je vám to nejpříjemnější? „Vždycky trváme na tom, že klient musí jasně říkat, co by se mu líbilo nejvíce.“ Ostatně, tenhle princip radí vyzkoušet i v soukromém intimním životě.

Proměna

Tak jako se rozšiřuje portfolio jejich prožitků, mění se i jejich pracovní zaměření. Dříve se téměř výhradně věnovali tantrickým masážím. „Nabízejí smyslný prožitek, učí přijímat doteky, což je také podstatné, ale my jsme hledali krok dál,“ vysvětlují, jak se dostali k Sexological Bodyworku, tedy sexuologické práci s tělem. Tyto metody vycházejí ze skutečnosti, že naše tělo má paměť a do ní se ukládají prožitky.

A že terapeutický dotek – a to i na intimních místech, i uvnitř vaginy – může odbourat mnohá traumata z minulých negativních sexuálních zážitků. Používají techniky, jako jsou např. mapování těla, vaginální mapování nebo erotická meditace. Ezotericky založení lidé říkají, že se tělo energeticky očišťuje, ale Martin s Lucií se raději opírají o vědecké poznatky.

„Laicky řečeno – pomocí pomalého doteku, dýchání a vědomého příjemného prožitku tělo přeprogramováváme. Vědecky řečeno – mění se neuroplasticita neuronových spojení v mozku. Elektrický spoj se přeruší a vytvoří se nový,“ vysvětluje Martin Plas a vzpomíná slavného vědce I. P. Pavlova, jehož psi začali slintat, jen když slyšeli zvonek, protože předtím jim ke krmení vždy zazvonil.

„Stejně tak, když se nám nějaký intimní zážitek spojí s něčím nepříjemným a pak se opakuje, opakují se i nepříjemné pocity, které už ve skutečnosti nic nepodněcuje. Podobně jako slintali psi, přestože necítili žrádlo, ale slyšeli jen zvonek. Ale toho se dá zbavit.“ Každopádně než dojde na intimní doteky, obvykle klienti absolvují několik zcela nekontaktních sezení. Sexological Bodywork nenabízí zázračný lék na všechno, ale už absolvování tohoto několikaměsíčního výcvikového programu amerického zakladatele Martina a Lucii výrazně ovlivnilo.

Studovali publikace, sledovali výcviková videa, psali eseje, dostávali praktické úkoly – například že musí během týdne udělat tři masáže prostaty, přijmout sérii vaginálního mapování a podobně. „Nejvíce jsme si zamilovali erotickou meditaci, kterou společně praktikujeme doteď a která nám změnila hloubku našeho intimního vztahu. Tu také nejraději učíme partnery.“ Hodně poučný byl pak úkol 21 dnů masturbovat a pokaždé jiným způsobem. „To mi dalo hodně zabrat a díky tomu jsem se o svém těle mnohé dozvěděl,“ říká Martin Plas.

„Pro mne bylo nejzásadnějším okamžikem masturbovat před zrcadlem a dívat se při tom sama sobě do očí až do okamžiku orgasmu. Hlavou mi běželo, že jsem málo atraktivní. Tak jsem hledala polohy, abych byla víc sexy. A pak mi to došlo: Pro koho tady hraješ tohle divadlo? Vždyť moje tělo je jen a jen moje,“ vybavuje si Lucie. Tenhle maraton, alespoň v desetidenní podobě, vřele doporučují všem na cestě za sebeobjevováním. „Podstatou je dělat to jinak, než jsme zvyklí. Tedy například nesledovat při tom žádné erotické materiály a pokoušet se experimentovat a objevovat se. Jen se sebe sama dotýkat, dýchat u toho a mít přitom uvolněné tělo,“ radí Martin.

Pozorní, ale…

Martin a Lucie učí, jak co nejlépe poznat sebe sama. Jak dopřát partnerovi – a tím i sobě – co nejlepší sexuální prožitek. Ale pozor! „Současně vždy říkáme, že muž by si měl zachovat i svou dominantní energii. Protože ženy touží po chlapech, kteří je občas pořádně chytnou a zmocní se jich, samozřejmě s láskou a v rámci nějakých pravidel,“ upozorňují Martin Plas a Lucie Sitařová.

„Jenže v době, kdy se na výchově podílejí hlavně matky a učitelky a mužských vzorů je nedostatek, mají ženy často doma muže, kteří neumí tuto přitažlivou živočišnou kvalitu uchopit. Proto se momentálně těší tak velké oblibě lehké BDSM techniky.“ Dobrou zprávou pro všechny citlivé muže pak je, že jakmile na kurzu ochutnají svoji sílu, velmi rychle si ji oblíbí oni i jejich ženy.

VIDEO: Co se při milování děje ve vašem těle?

Video
Video se připravuje ...

Sex ve dvou minutách: Co se při milování děje ve vašem těle? youtube/glamour

Fotogalerie
7 fotografií