Podle výzkumu amerického Střediska pro dohled nad nemocemi mělo loni pohlavní styk 47,8 procenta mladých lidí od 15 do 18 let. Je to o procento více než před dvěma lety a o 2,2 procenta více než v roce 2001. Kondom loni použilo 61,5 procenta párů, o 1,5 procenta méně než v roce 2003.

 

Důvodem může být, že hrozba AIDS už není tak varující. "Dřív, blíže k 90. letům, byla epidemie AIDS novější a daleko děsivější," připouští Howell Wechsler.

Odborníky znepokojuje zejména nedostatek pozitivního vývoje mezi hispánskou mládeží, kde se za uplynulých 17 let počet sexuálně aktivních studentů nijak výrazně nezměnil. Sexuálně žije více než polovina hispánských středoškoláků. Potěšující ale je, že 60 procent mladých Hispánců  používá  kondomy, zatímco před lety to bylo 37,4 procenta.

Znalci povytahují obočí také před stále vysokou promiskuitou mezi černošskou mládeží. Studie ukázala, že 27,6 procenta jich za loňský rok vystřídalo alespoň čtyři sexuální partnery.
"Střídání sexuálních partnerů má klíčový podíl na růstu rizika onemocnění pohlavně přenosnou chorobou," varuje Howell Wechsler.