O dárcích spermatu a dárkyních vajíček. Je jich prostě málo... Počet neplodných párů toužících po dítěti přitom přibývá geometrickou řadou. Ve zdravotnických zařízeních, kde se neplodností zabývají, tak řeší velký problém.

Fotogalerie
1 fotografie

"U žen je zájem o zdravé dárkyně, středoškolačky do 35 let, které mají alespoň jedno dítě. Podle okolností dostanou kompenzaci za vynaložené náklady a jakousi újmu, a to od deseti do dvaceti tisíc korun," řekla lékařka Martina Fršlínková (41) z chomutovské nemocnice. Mužům středoškolákům rovněž do 35 let se za dávku spermatu vyplácí tisícikoruna.

Jenže takových dárců je v celé republice málo. Stejně tak jako žen, které by byly ochotny tímto způsobem pomáhat... Dárcům je pochopitelně zaručena anonymita!

S lidmi, kteří touží po »darovaném« dítěti, pak pracuje psycholog. Ne vždy jim ale vůbec dokáží kliniky vyhovět! "Největší potíž je, když do poradny přijdou vietnamští rodiče, kteří touží po potomkovi, kterého nemohou mít přirozenou cestou. Dárce z této komunity, která je v Česku početná, se nám ale nedaří získat téměř vůbec," dodala Fršlínková, která pomohla už asi tisícovce neplodných párů ke štěstí mít miminko.