Podle rozsáhlé studie profesorky Anne Campbellové z Durrham University totiž ženy podvědomě podnikají sex jen s vysoce kvalitními muži, u nichž cítí, že by s nimi mohly vytvořit trvalý vztah. A šanci dostat do postele jednu takovou hned na prvním rande mají jen ti pánové, kteří umějí věrohodnost alespoň dobře zahrát a prezentují genetickou kvalitu.

Ačkoli sexuální revoluce od šedesátých let změnila řadu fenoménů soužití obou pohlaví a jejich intimního života, náhled žen na úlety se příliš nezměnil. Podle zprávy zveřejněné v časopise Human Nature považuje sex na jednu noc 80 procent mužů za normální a prospěšnou věc. Ale s tím samým souhlasí jen 54 procent žen.

Muži uváděli, že cítí po sexu na jednu noc větší sexuální uspokojení a potěšení, mají lepší sebevědomí a všeobecný pocit spokojenosti. Také se mnohem raději než ženy, které se sexu na jednu noc dopustí, se svými úlety chlubí kamarádům. Ženy se naopak cítí využité a málokdy uspokojené. Před přáteli pak sex na jednu noc tají, protože se bojí o svou reputaci.

Ženy se do sexu s mužem na prvním rande pouštěly tehdy, když jim připadal vysoce kvalitní a perspektivní a sliboval naději rozvinout sexuální úlet v trvalý vztah. Právě geneticky vysoce kvalitní muž je u žen ochotných podniknout soulož nejsilnější motivací. Jako geneticky kvalitní jsou pak vnímáni atraktivní, fyzicky zdatní muži s dobrým vystupováním a chováním.