Když totiž pánové svůj nástroj nepoužívají, nemohou očekávat, že bude stále perfektně fungovat i ve vyšším věku. V mládí mají sex a masturbují tak často, že jim většinou nic podobného nehrozí. S věkem ale pohlavní aktivita upadá a zhoršuje se erekce. Ale muži, kteří mají sex alespoň třikrát týdně, riziko vzniku erektilní dysfunkce omezí na polovinu.

Z rozsáhlé finské studie vyšlo najevo, že muži souložící či masturbující často a pravidelně trpí poruchou erekce zřídka. Naopak jedinci věnující se sexu jen sporadicky a příležitostně, patří mezi nejohroženější skupiny mužů.

Tým z finského Tamere přitom sledoval během pěti let téměř tisíc mužů ve věku mezi 55 a 75 roky. Odborníci zjistili, že muži mající pohlavní styk méně než jednou týdně trpí až dvakrát častěji poruchou erekce. V této věkové skupině mělo přitom tři či více souloží týdně jen šestnáct mužů. Analýza frekvence pohlavní aktivity a kvality potence odhalila, že tyto dvě proměnné spolu souvisejí. Čím častější a pravidelnější sexuální život muže je, tím je riziko vzniku poruchy erekce menší.

„Pravidelný pohlavní styk hraje významnou roli v uchovávání dobré erekce u starších mužů, přičemž ranní erekce neprojevuje stejný účinek,“ uvedl profesor Juha Koskimki z Tamperské univerzity.