S těmito závěry přišli íránští vědci, kteří zkoumali obchod se sexem v hlavní metropoli a výsledky publikovali v deníku Sarmayeh.

"Podle současného průzkumu provedeného v Teheránu jsme fenomén prostituce pozorovali častěji mezi vdanými než svobodnými," míní expert Kaze Rasoulzade Tabatabai.

Sociologická čísla také uvádějí, že značně přibývá mezi prostitutkami právě mladých dívek ve věku těsně nad patnáct let.

„Věk prostitutek byl přes třicet v osmdesátých a devadesátých letech, ale dnes spadl až k patnácti,“ uvedl Tabatabai.

Přední odborník z Univerzity Tarbiat Modares také tvrdí, že se výrazně proměnila motivace prostitutek k tomuto druhu obživy.

„Jestliže se v minulosti prostitutky snažily pouze pokrýt výdaje na základní potřeby, nyní se soustředí na druhotné výdaje,“ dodal Tabatabai.

Prostituce je v Íránu ilegální a hrozí za ni zúčastněným stranám vězení i bičování. Ačkoli představitelé země dobře vědí, že v hlavní metropoli Teheránu prostituce kvete.

Dříve byly prostitutkami především ženy, které do města přišly za prací či studiem. Dnes ale mezi nimi začínají dominovat samotné Teheránky. Jedenáct procent lehkých žen provozuje svoji živnost se souhlasem manžela.