Největší strašáci dokonce tvrdili, že Nový Zéland bude jedním velkým nevěstincem. Po pěti letech legalizace ale tamní úřady tvrdí, že k ničemu takovému ani v nejmenším nedošlo.

Sexuální pracovnice se naopak cítí bezpečněji, zmizely zcela z ulic a jejich pracovní a hygienické podmínky jsou na mnohem vyšší úrovni. Podle sociologů se dnes na Zélandu živí prostitucí asi dva a půl tisíce osob. Tak tomu ale bylo i před rokem 2003.

Odpůrci zákona se před pěti lety snažili také tvrdit, že po legalizace vzroste výrazně kriminalita spojená s pasáctvím a pokvete tak obchod s bílým masem. Ani k tomu podle odborných studií ale nedošlo.

"Výzkumem jsme zjistili, že ta čísla zůstávají stále stejná," uvedl bývalý policejní komisař Paul Fitzharris, který teď vede komitét k revizi zákona o prostituci.

Také šéfka Svazu prostitutek (Prostitutes Collective) Catherine Healyová tvrdí, že se mnohé zlepšilo. Především dal nový zákon ženám prodávajícím sex větší moc. "Teď si mohou skutečně zajistit, že jejich klienti musejí používat kondomy," tvrdí.