Výtěžek z jeho prodeje byl sice určen dobročinným účelům, ale představitelé Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů na to neslyší. Považují čin dvanácti mladých misionářů za těžký hřích a rozhodli se pro tvrdý zákrok.

Jednatřicetiletý Chad Hardy je tvůrcem projektu, modelem i misionářem. Vůči radě starších své církve ale nic zlého necítí.

"Vnímal jsem to tak, že říkám pravdu. V konečném součtu měli stále pocit, že je ten kalendář nevhodný a neprezentuje církev tak, jak si přeje," uvedl Hardy.

Fotogalerie
2 fotografie

Kalendářů Men on a Mission se prodalo téměř deset tisíc kopií. K dostání jsou stále na webu MormonsExposed.com a zobrazují dvanáct svalnatých misionářů, kteří mají na sobě tradiční černé kalhoty, ale už ne bílé košile.

"Ten projekt chtěl vystoupit ze stereotypu a z jeho běžného obrazu. Ne každý ale tomuto obrazu rozumí a já jim dávám najevo, že tímto nezpodobňujeme obraz celé církve," dodal Hardy, který je šestou generací mormonů ve svém rodu. Jeho rodiče žijí v Utahu.

"Skutečně je mi líto rodiny. Budou velmi smutní. Ale já se teď cítím silnější a volný a cítím, že už se nepotřebuji více omlouvat za nic," uzavřel diskuzi s novináři Hardy.