Jak napsal Jutarnji list, který citoval "důvěryhodné lékařské zdroje", zahraniční turisté se zásobují těmito produkty nejvíce kolem půlnoci. Na odbyt jdou také různé sexuální "hračky". Podle deníku to svědčí o tom, že turistická sezona na jaderském pobřeží právě vrcholí.

Předpokládá se, že slunce, moře, teplé noci a uvolněná atmosféra na jaderském pobřeží přispívají k milostným aktivitám, které ještě podporuje liberální atmosféra, nesčetné ostrůvky, odloučené zátoky a pláže.

Chorvatský týdeník Globus nedávno zveřejnil "erotickou mapu" chorvatského pobřeží s nejžhavějšími místy sexuální turistiky.

"Západní pobřeží přitahuje jako magnet homosexuální populaci z Itálie, Slovinska a Chorvatska," tvrdí Globus.

Podle týdeníku je střední část Jadranu s četnými klidnými zátokami od Zadaru po Split "ideální pro všechny sexuální orientace".

Globus jako příklad uvádí pláž Kanegra na Istrii, která je "přes den obvyklou rodinnou pláží, ale v noci se mění v místo, kde si dávají dostaveníčko homosexuálové".

"Centrem sexuální turistiky" především pro homosexuály, pro výměnu partnerů a pro osoby toužící po skupinovém sexu je podle Globu pitoreskní přístav Rovinj rovněž na Istrii.

A ačkoli seo tom veřejně nemluví, na místech, kde se prodávají lístky na vyhlídkové a zábavní výlety na lodích, lze podle tisku uzavřít diskrétní dohodu s majiteli člunů o nočním erotickém výletu.

Na centrálním pobřeží Dalmácie jsou již desítky let známí chorvatští chlapci, kteří se v létě věnují ženám ze Západu toužícím po lásce a kteří se mohou chlubit svými početnými úspěchy, jichž se jim za sezonu podařilo dosáhnout.

Na pobřeží nechybí ani "chorvatská Ibiza", či jak říkají konzervativní kruhy, "chorvatská Sodoma a Gomora". Jde o lokalitu Zrice na severojadranském ostrově Pag, která se díky krásné písčité pláži, malým bazénům a hudbě linoucí se zde ve dne v noci změnila v oblíbené místo pro erotické slasti tisíců mladých lidí z celého světa.