Kanadští vědci teď zjistili, že muži koukají na svou partnerku po setkání s atraktivním protějškem v horším světle, zatímco ženy po schůzce s přitažlivým mužem cítí posílení citů ke svému partnerovi.

Převratný článek byl publikován v odborném časopise Personality and Social Psychology. Muži přitom nevnímají flirtování s atraktivní ženou jako hrozbu pro svůj současný vztah, zatímco ženy to mají naopak. Když se totiž v jejich blízkosti objeví krasavec, který by je mohl přitahovat a být konkurencí jejich partnerovi, mají tendenci svůj vztah chránit a city k partnerovi v nich zesílí. Muži naopak vnímají svou stálou přítelkyni v horším světle poté, co se setkají s krásnou neznámou ženou.

Docent John E. Lydon z McGill University v Montrealu tvrdí, že se muži dokáží vyvarovat pokusům svodu, pokud si intenzivním učením zvnitřní skutečnost, že setkání s krásnou ženou může zničit jejich vztah.

Studie se opírá o experimentální pokusy se 724 univerzitními studenty obou pohlaví, kteří žili v trvalém partnerství. Vědci testovali, jak se bude měnit jejich vnímání a chování v momentě, kdy do jejich vztahu vstoupí třetí atraktivní osoba. Muži, kteří byli vystaveni setkání s krásnou flirtující dívkou, byli o 12 procent méně ochotni odpustit své partnerce prohřešky. Zatímco ženy po setkání se sexy flirtujícím mužem byly shovívavější o 17,5 procent více.