Vědci jeho účinnost prokázali u viru SIV – opičí varianty lidského imunodeficitního viru. Po aplikaci přípravku se zdravé zvíře nenakazilo.

Profesor Martin Cranage ze St. George´s University v Londýně se svými kolegy testoval účinky gelu obohaceného o tenofovir na skupince makaků.

Vědci z Londýna ve svých závěrech uvádějí, že makakové ošetření dvě hodiny před kontaktem s virem SIV způsobujícím u nich chorobu AIDS byli většinou částečně nebo zcela chráněni před nákazou. Všechny opice, u nichž vědci přípravek neaplikovali, se nakazily virem SIV. Někteří jedinci makaka, kteří byli ošetřeni gelem, dokázali také ve svém těle vytvořit dostatek T-lymfocytů ničících virus SIV.

Podle výsledků těchto pokusů by zřejmě aplikace přípravků obsahujících antiretrovirové léky před sexem mohla být účinná jako prevence nákazy virem HIV při souloži u lidí. Jenže tak jako v minulosti, kdy řada slibných léků účinkujících na zvířatech selhala na lidech, bude muset i tento preparát projít řadou dalších testů.

Snad nejbizarnější byl případ slibného mikrobicidního gelu, který u samic makaků dokázal zamezit nákaze virem SIV. U žen však muselo být testování okamžitě zastaveno, neboť po aplikaci gelu se virem HIV infikovaly ještě snadněji.

O tom, jakou souvislost s AIDS má malárie, čtěte zde.