Přední odborník na toto téma Jason Kring teď agenturu NASA vyzval, aby se tématem začala urychleně a vážně zabývat. Bude potřeba vyřešit veškerá úskalí a hrozby, které by z pohlavního života vedeného ve stavu beztíže plynuly. Nelze prý totiž předpokládat, že při cestě na Mars trvající minimálně tři roky, by lidé zvládali zcela sexuálně abstinovat.

"Cesta na Mars tam a zpět by měla zabrat asi tři roky. Nemůžeme si myslet, že ti mužové a ženy nebudou na sex vůbec myslet," varoval doktor Kring s tím, že zcela jistě budou astronauti vést sexuální život. A je povinností vědců zjistit do té doby, jakým rizikům s tím spojeným budou čelit.

"Nestudujeme sexualitu ve vesmíru," prohlásila nedávno NASA, čímž však podle expertů jen dokázala, jak naivní či ignorantský postoj k problematice zastává.

"Když odletěly na vesmírnou stanici Mir astronautky, v bývalém Sovětském svazu kolovaly historky, že tam astronauti skutečně souložili, což nikdy nikdo nepopřel," uvedl Will Whitehorn, prezident společnosti Virgin Galactic.

A podnikatel Richard Branson, který chce ve své společnosti Virgin Galactic za pár let začít vozit lidi do vesmíru na turistické výlety, tvrdí, že první testy by měly začít ještě letos.

"Máme už celou řadu dotazů od různých lidí, kteří by se rádi stali prvními, jež budou mít sex ve vesmíru. Ale ještě jsme v tomto případě nepřijali žádné první rezervace a neučiníme tak do doby, než plně zjistíme, jaká bezpečnostní opatření budou třeba," uvedl Whitehorn.

A problémů může být řada. Jen kopulační pohyb ve stavu beztíže nebude nijak snadný. A jak se bude chovat penis po zasunutí do vagíny, se také neví. Ještě více se obávají vědci faktu, že by žena ve stavu beztíže počala dítě. Vývoj embrya a plodu v takových podmínkách může být zcela nemožný.