Zvyšování hladiny světových moří, extrémní výkyvy počasí nebo změna druhové skladby světové fauny, to vše jsou obecně známé důsledky globální přeměny klimatu.

Tým vědců z Univerzitní nemocnice v Helsinkách pod vedením profesora antropologie a sexuologie Kuko Patitankinena zkoumá sexuální chování obyvatel evropských zemí od roku 1981. Minulý týden zveřejnil studii, podle níž se v posledních letech významně mění intimní praktiky seveřanů.

"Výzkum jsem zaměřil na severské země, neboť kolegové z mnoha dalších skandinávských nemocnic mne začali upozorňovat na významný nárůst počtu zranění při sexu. Ukázalo se, že jejich počet v severských zemích se za posledních deset let téměř zdvojnásobil, zatímco v jižnějších zemích Evropy podle dostupných údajů k žádným významným změnám nedochází," uvedl profesor Patitankinen.

Po důkladnější analýze statistických dat, které vyhodnotil ve spolupráci se 175 urologickými a gynekologickými ordinacemi, vyšlo najevo, že přes 80 procent úrazů bylo způsobeno sexem mimo ložnici, venku v přírodě. "Mezi zraněními či onemocněními mohu uvést například jehličí v přirození, infekce způsobené nehygienickým prostředím či pokousání hmyzem na nejintimnějších partiích. Došlo dokonce i k pokousání tažnými psy či postřelení myslivcem, který si milenecký pár spletl s divokou zvěří. Zcela unikátní zranění bylo zaznamenáno v severním Švédsku v lese, kde zamilovaný pár napadl los v říji," informoval vědec.

Globální oteplování, které nejvíce pociťují severské země, zkrátka umožňuje provádět sex pod širým nebem. Seveřané bez zkušeností se to teprve učí a číhající nebezpečí si neuvědomují.

Jak se také dají použít kondomy? Čtěte zde!