Stejně jako vyznání lásky funguje i oční kontakt nebo úsměv, tvrdí psycholog Ben Jones z Aberdeenské univerzity.

"Kombinování informací o cizí fyzické kráse s informací, že vás to k němu přitahuje, vám umožní rozložit efektivně své sociální snahy," uvádí Jones ve své studii, z níž citoval server BBC News. Jinými slovy jde o to neztrácet čas s lidmi, kteří nejspíš nebudou vaši investici opětovat.

Jonesův výzkum zahrnoval 230 mužů a žen. Zjistil při něm, že podobné sociální náznaky, které upozorňují, jak se ostatním líbíte, hrají klíčovou roli v přitažlivosti.

Jednou z cest, jak zjistit úroveň vlastní přitažlivosti, je to, jak se k vám chovají jiní, míní zase psycholožka Lynda Boothoroydová z Durhamské univerzity. Ve své studii ukazovala 230 mužům a ženám karty s obličeji, na kterých byly různé výrazy - s očním kontaktem i koukající se jinam, smějící se i tváře bez úsměvu. Dobrovolníci pak měli oznámkovat, jak atraktivní pro ně obličeje byly. Atraktivní obličej byl ten, který se díval přímo a usmíval se.

Důležitou roli při navazování kontaktů má i celkový vzhled. Podle psychologů mu ale lidé přikládají až nepatřičně velkou vážnost. Atraktivnější ženy a muži získávají snáze dobrou práci, ostatní se k nim chovají lépe. Existují studie, které potvrzují, že si lidé opravdu myslí - co je krásné, to je dobré.