V něm má kalifornská veřejnost v listopadu letošního roku říct ne kalifornskému zákonu umožňujícímu svatby osobám stejného pohlaví. Lidé mají podpořit ústavní dodatek, který by zaručoval manželství jen dvojici muž-žena. Iniciativa k referendu o tomto dodatku je v USA známo jako Proposition 8.

V květnu svatby osobám stejného pohlaví v nejlidnatějším a nejbohatším státu USA povolil kalifornský nejvyšší soud. Teď mnohé křesťanské a další konzervativní organizace bojují za to, aby byl zákon zrušen ústavním dodatkem, který mají lidé podpořit v referendu. Bojují tedy za to, aby veřejnost svou většinou vyjádřila odpor předchozímu rozhodnutí soudu. A mnohé celebrity naopak podporují organizace, které vedou kampaň o zachování zákona a možnosti vstoupit do manželství i dvěma mužům či ženám.

Brad přitom teď na podporu ze svého věnoval oněch sto tisíc dolarů.

"Protože nikdo nemá právo upírat druhému jeho život, ani v tom případě, že s ním nesouhlasí. Protože každý má právo žít život, po němž touží, pokud tím nikomu neubližuje, a protože diskriminace nemá v Americe co dělat. Můj hlas bude pro rovnoprávnost a proti Proposition 8," vzkázal odpůrcům současného zákona Brad.

Legislativní změny z května letošního roku umožňující sňatek osobám stejného pohlaví nedávno využily moderátorka Ellen DeGeneres s herečkou Portií De Rossi.

V USA mohou homosexuálové vstupovat do manželství ještě ve státu Massachusetts.

Proposition 8 je opatření, jímž iniciátoři vyvolali v Kalifornii na listopad letošního roku referendum o tradičním pojetí rodiny a zákazu sňatků osob stejného pohlaví. Pokud se občané vyjádří k Proposition 8 kladně, bude ke kalifornské ústavě připojen dodatek, na jehož základě do manželství budou moci vstoupit pouze muž a žena.