Proč když říkáme jednu věc, druhé pohlaví slyší něco zcela jiného?

Nová kniha televizní psycholožky doktorky Lindy Papadopoulos ´Co muži říkají a co ženy slyší´ se snaží nabídnout můstek ke komunikaci mezi oběma pohlavími.

Abychom správně přeložili lidskou mluvu, poprosili jsme doktorku Papadopoulos, aby analyzovala některé typické konverzace mezi mužem a ženou a vysvětlila nám, co opravdu probíhá za myšlenky v mužské hlavě.

Rande

On říká: "Byl to super večer, můžu ti zavolat?"

Ona si myslí: Právě se mě snaží zbavit.

Ona říká: "Jasně, samozřejmě. Díky za dnešní večer. Brzy se uvidíme."

On si myslí: No, neznělo to moc nadšeně. Nebudu se ponižovat, abych na to tlačil.

Linda: Nebuďte zbrklé a nemyslete si o muži to nejhorší, když on se snaží být upřímný. Neměla byste předpokládat, že je to takové to odbytí, když vám chlap řekne, že vám zavolá. Pamatujte, muži nemají scénář, takže nemůžete odhadnout jejich očekávání. Když si nejste jistá, jestli se o vás zajímá, na nic si nehrajte. Zeptejte se ho.

Setkání s rodiči

Ona říká: "Ty a tvůj otec jste si užili legraci, nebo ne?"

Ona si myslí: Já tedy ne, ačkoliv...

On říká: "Jo, bylo skvělý je vidět."

Ona říká: "Hmmm, jasně."

On slyší: Nemám ráda tvou rodinu.

Linda: Tohle je klasický příklad, kdy se dívka cítí vynechána z mužovi rodiny. Je lehké přejít do obrany v této situace, ale zkuste jednat o této záležitosti jednat jako pár a nenechte vaše komentáře o jeho rodině stát se obviňujícími.

Emocionální nedosažitelnost

On říká: (když spolu sledují dojemný film) "Jsi v pořádku?"

On si myslí: Proč brečíš?

Ona říká: "Jasně, jenom mi to připomnělo smutné okamžiky v mém životě."

On si myslí: Co má tenhle film společného s tvým životem? Tohle mě nutí cítit se trapně. Nevím, jak se mám vypořádat s tvými emocemi a cítím se jako v pasti.

On říká: "Tak nic."

Linda: Muž bude v této situaci zděšený, když si uvědomil, že by mohl svou dívku zřejmě rozrušit ještě víc než je. Neví proto, co by řekl. Pro ženu jsou slzy přirozenou cestou, jak vyjádřit emoce. Když brečíme, vše co potřebujeme je povzbudit nebo utěšit. Muži se soustředí na řešení situace, takže když brečíte, oni se snaží najít cestu, abyste přestala. Vysvětlete mu, že slzy nejsou důvodem k panice a všechno, co po něm chcete, je, aby vás poslouchal.

Manželství

On říká: "Nemohu se dočkat dne, až půjdu svatební uličkou."

On myslí: Miluji tě.

Ona slyší: Náš vztah bude opravdový jedině, když se vezmeme. Nic jiného není dost dobré.

Ona si myslí: Miluji tě, ale říkala jsem ti, že mě manželství moc nebere.

Linda: Osobní náhled na manželství se často utváří podle toho, jestli jsou vaši rodiče šťastní, nebo nešťastní. Sedněte si společně a mluvte o tom, co pro vás manželství znamená a zkuste se dobrat kompromisu. Pamatujte, jen proto, že vaši rodiče byli v manželství nešťastní, se vám nestane to samé. Jestli má váš partner negativní pohled na manželství, zkuste změnit jeho negativní myšlenky na pozitivní.

Rodičovství

On říká: "Ahoj lásko, jsem doma. Chyběl jsem ti, tys mi chyběla."

On si myslí: Panebože, to bylo super mít dnes večer čas jen sám pro sebe.

Ona si myslí: Jak se opovažuješ! Když ty ses válel někde dole v hospodě, já se starala o naše dítě.

Ona říká: "Výborně. Jdu do postele."

Linda: Při starosti o děti je důležité uznat, že jste oba partneři a musíte dávat rodinu na první místo. Muž musí být více citlivý a chápat, že když on měl pauzu, jeho žena musí být z výchovy unavená. Třeba by mohl navrhnout, že příští týden by si mohla vyrazit žena. Více důležité však je to, aby se si oba uvědomili, že tvoří pár a mohli si v něm měnit role. Nechte za sebou svou bezstarostnost, lidi v hospodě a pamatujte si, že ve chvíli, kdy přijdete domů, jste pár.