Ve starověkém Egyptě se kočky, včetně těch černých, těšily oblibě, zbožňování a uctívání, které si bezesporu velmi užívaly. Už ve středověku se ale tato elegantní stvoření naučila, že člověk si jejich důvěru rozhodně nezaslouží.

Zosobnění pekel

...
Autor: profimedia.cz
Dodnes známá pověra o černé kočce přes cestu a následné smůle vznikla totiž právě ve středověku. Fanatičtí lovci čarodějnic tehdy usoudili, že černá kočka je pro čarodějnici nepostradatelným společníkem a že v ní musí být ukryt ďábel. Setkat se tak s černou kočkou se prakticky vyrovnalo setkání se samotným satanem.

Není proto divu, že při honech na čarodejnice byla, kromě spousty nevinný žen, upálena také spousta černých koček. A aby toho neměly málo, vytvořila se kolem nich další řada nelichotivých pověr:

....
Autor: Shutterstock.com

  • Pokud černou kočku chováte doma, můžete se spolehnout na to že vám žádné partnerství nevydrží. Černá kočka totiž údajně nosí smůlu v lásce.
  • Když vás černá kočka navštíví, čeká vás milé překvapení. Problém ale nastává v okamžiku, kdy se u vás rozhodne usadit. To vám přinese jistou smůlu ve všem na co sáhnete.
  • V Jižní Americe dokonce zašli tak daleko, že pokud jim černá kočka přejde přes cestu, doporučuje se raději vrátit zpátky domů, ať už se nacházíte kdekoliv. Jinak vám jde v podstatě skoro o život.
  • Černé kočky prý také kradou duši ve spánku. Troufají si ale údajně jen na malé děti, nebo staré lidi. Jak to dělají, to už pověra bohužel neříká.

Také díky těmto důvodům odmítá řada světových útulků povolit adopci černých koček v průběhu měsíce října, protože se bojí jejich týrání, v souvislosti s čarodějným svátkem Halloweenem.

Neprávem ukřivděné?

...
Autor: shuterstock.com
Vypadá to tedy, že černé kočky opravdu nosí smůlu, nejvíc ovšem samy sobě. Na žebříčku nejčastěji adoptovaných barev se nacházejí na úplně posledním místě a podle statistického průzkumu by 25% lidí odmítlo osvojit si kočku v případě, že by na výběr byla právě jen černá.

Abychom vás ale přesvědčili o tom, že soudit kočky podle barvy srsti je předsudek, objevili jsme pro vás několik pověr, podle kterých černé kočky naopak nosí štěstí:

...
Autor: Shutterstock.com

  • V dobách zámořských plaveb se věřilo, že pokud námořník nechá doma manželce černou kočku, nejenom že se vrátí v pořádku a zdravý, ale navíc mu žena bude po celou dobu věrná.
  • V Anglii jsou zase přesvědčení, že pokud se k vám černá kočka blíží, čeká vás několik šťastných a bezproblémových dní.
  • Když v Irsku darujete nevěstě jako svatební dar černou kočku, přinesete prý novomanželům desítky šťastných let. Ovšem pouze v případě, že jeden z nich netrpí alergií.
  • Skoti zase věří, že chovat v domě černou kočku přináší pevné zdraví a dostatek peněz.

Co říkáte, možná by si po těch letech černé kočky konečně zasloužily dostat šanci. Co si o nich myslíte vy? Hlasujte v naší anketě.