Nejdřív sem dívka, která si přeje zůstat v anonymitě (ví se jen, že vystudovala jadernou fyziku a přivydělává si opravováním kol), chodila z čistě profesních důvodů. „Měřila jsem úroveň zamoření. Ale pak jsem se do toho místa zamilovala a stalo se mým druhým domovem,“ vysvětluje na svém twitterovém účtu, skrz který pravidelně šíří novinky z Černobylu.

Je zřejmé, že strach z ozáření nemá. Na videích, která pravidelně nahrává na YouTube, totiž spokojeně baští »toxická« jablka a vypráví o tom, že ji mnohokrát pokousali »radioaktivní« mravenci. „Úroveň kontaminace je tu ale tak nízká, že riziko vzniku rakoviny prakticky neexistuje. Tu spíš dostanete u moře, když se nenamažete ochranným krémem,“ mávne rukou.

„Když už někde přístroj ukáže vysokou radiaci, vezmu si ochranný oblek, rukavice a respirátor a je to. Jediné, čeho se tu bojím, jsou divoká zvířata. Třeba lišek se vzteklinou je tu dost. A také rozpadající se budovy, které vám mohou spadnout na hlavu,“ vypráví.

A co ji na Černobylu tolik fascinuje? „Kdo tu nebyl, nepochopí. Na mnoho lidí působím jako šílenec, ale jsem si jistá, že kdyby sem přijeli, hodně z nich by Černobylu propadlo jako já,“ tvrdí.

Bionerd není zdaleka jediná, kdo v oblasti jaderné elektrárny žije. Řadu dalších autentických příběhů a svědectví, jež reportéři Blesku nasbírali přímo v okolí poničené elektrárny, najdete v naší nové knize Zkáza Černobylu! Již na stáncích!

Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu
Autor: Blesk

OBJEDNÁVEJTE I PŘES SMS

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: CERNOBYL mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: CERNOBYL Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

DŮLEŽITÉ: Pro objednání publikace formou SMS je nutné mít aktivovány tzv. prémiové zprávy. O tuto službu si můžete zažádat u svého operátora.

Fotogalerie
9 fotografií