Vesmír je jedním z největších zdrojů nebezpečí pro lidstvo. Podle slov vědců jsou jen dvě pravděpodobné možnosti vyhynutí lidstva – jaderná válka nebo zásah z vesmíru. A právě na to druhé jsme podle slov doktora Josepha Nutha, výzkumného vědce NASA, naprosto nepřipravení.

Fatální dopad na planetu už jedno vesmírné těleso mělo a způsobilo vyhynutí dinosaurů na celé planetě. Podle slov vědce je třeba k takto apokalyptickému scénáři vesmírné těleso, kometa nebo meteorit, o průměru větší než jeden kilometr. NASA tyto objekty v blízkosti planety monitoruje a prozatím našla a spočítala trajektorii 90 % z nich.

Ani to nás ale nemusí zachránit. O vnitřním složení asteroidů a komet toho nevíme mnoho, a tak se může stát, že nám některé těleso prostě unikne. A dokonce se tak již stalo, v moderní historii hned dvakrát. Nejprve v roce 1996 s kometou, která se nakonec střetla s Jupiterem a poté znovu v roce 2014, kdy kometa jen velice těsně minula Mars. Druhou kometu mířící k Marsu vědci zaznamenali 22 měsíců předem a podle Nutha by to zdaleka nebylo dost času.

Sám totiž uvádí, že jediná efektivní obrana proti zničení z vesmíru je raketa, která by odklonila objekt od kolizní trajektorie se Zemí. Ovšem postavit a vyslat takovou raketu trvá zhruba pět let. Máme-li na paměti případ s Marsem, vidíme, že je to příliš dlouhá doba. Vědec tak NASA navrhnul zřídit speciální oddělení, které by mělo na starosti už předem postavenou raketu, určenou pouze k ničení vesmírných těles a bylo ji tak schopné vyslat v kratší době.

Bez známek škod ale nejsou ani menší meteority, které dopadly na zem v nedávné minulosti. Například tzv. Chelyabinský meteorit, který se nad ruským městem rozpadl v roce 2013, měl v průměru pouhých 20 metrů a i tak způsobil obrovské škody. Během svého pádu zranil na devadesáti kilometrech bezmála tisíc lidí a po dopadu se roztříštila skla v okruhu deseti kilometrů od kráteru. 

Fotogalerie
7 fotografií