Na téma duchů a paranormálních jevů už bylo natočeno nespočet filmů. Je to fenomén, kterému lidstvo nerozumí, ale téměř třetina v něj podle průzkumu věří. Hrady a zámky, o kterých se odnepaměti říkalo, že v nich straší Bílá paní už v nás takovou hrůzu nevzbuzují. Ale co svědectví lidí, kteří něčeho takového byli svědky na místech, která i za bílého dne nahánějí hrůzu?

Jedním z takových míst je například bývalé sanatorium pro pacienty nakažené tuberkulózou Waverly Hills v Americe. Bylo postavené v roce 1910 a fungovalo až do roku 1962 kdy se z místa díky vymýcení nemoci stal domov důchodců. O místě se ale vyprávějí strašidelné věci. Podle místních pamětníků se na pacientech sanatoria a později i domova důchodců prováděla nepovolená experimentální léčba. Důsledkem toho byla velká úmrtnost, která se ale v místě se stovkami pacientů před úřady lehce skryla. Pod budovou dokonce vede tunel, takzvaný tunel smrti, kudy byly odváženy mrtvoly - ať už oběti nemoci, či zvrácených pokusů - mimo pozemek sanatoria, aby se úmrtí utajila. Od roku 1982 je budova nevyužitá a prázdná, alespoň co se týká fyzické přítomnosti. O té spirituální ale nikdo nepochybuje.

"Když procházíte budovou, najdete v ní mnoho poházených balónů," vypráví současný majitel Charlie Mattingly. 'Někdy se stane, že návštěvníci zavolají na jakéhosi Timiho, aby jim ten balonek přikutálel zpátky. A on se pak opravdu začne kutálet," sdílí hrůzostrašnou historku. Sám je ale na tyhle jevy už zvyklí. V sanatoriu je i pokoj s číslem 502, z jehož okna vyskočila jedna sestřička zatímco druhá, v té době těhotná, v něm spáchala sebevraždu. Náhoda? Mnoho lidí si to nemyslí a vypráví, že při návštěvě slyšeli z pokoje tlumený ženský nářek. Když ale otevřeli dveře, pokoj byl naprosto prázdný. Když je zavřeli, nářek se začal ozývat znovu.

Nejen duchové jsou ale nad naše možnosti chápání. Příkladem je pouto mezi dvojčaty, i když spolu nevyrůstali a poznali se až po několika dekádách. Ani tento fenomén nedokáže věda racionálně vysvětlit a projekt Studie dvojčat v Minesotě přišla s velmi zajímavými výsledky. Nejznámějším případem je studie "dvou Jimů," bratrů a identických dvojčat, kteří byli rozděleni měsíc po svém narození a každého adoptovala jiná rodina. Když se ve svých 38 letech poprvé setkali, vědci identifikovali neuvěřitelné shody v jejich životech. Oba například měli v dětství psa, kterého oba pojmenovali shodně - říkali mu Toy.  Oba dva byli dvakrát ženatí, a jejich první ženy se obě jmenovaly Linda a obě druhé  ženy se jmenovaly Bethy. Oba mají syna, kterého pojmenovali identicky a oba dva řídí stejný typ auta a kouří stejnou značku cigaret. Dá se to všechno považovat za pouhou náhodu nebo o jakési mentální a podprahové spojení, kterého si nejsou vědomi ani oni sami?

Jedním z nejtajemnějších fenoménů, které se v záznamech objevují už po staletí je tzv. samovznícení. Jedná se o jev, kdy začne lidské tělo hořet bez zdroje, který by ho zapálil a jako takové je současnou vědou nevysvětlitelné. Doloženy jsou na tři stovky případů za posledních několik stovek let a některé i z nedávné historie, jako například nemluvně z Indie.

Rahu, čtyřměsíční chlapec, se stal obětí tohoto jevu hned několikrát. Nejprve se jednalo o malé spáleniny, na počtvrté už ale musel být převezen s popáleninami do nemocnice. Ačkoliv lékaři udělali veškerá vyšetření a případ se dostal i do rukou místní policie, nikdo nenašel racionální vysvětlení. Tělíčko malého chlapce prostě začalo hořet samo od sebe. Podobně jako v případu z roku 1989 kdy muž zemřel na následky samovznícení pod širým nebem. Stalo se tak v Maďarsku, kdy muž vystoupil z auta aby si odskočil a jeho žena později vypověděla, že muže obklopila modrá aura  pak se skácel na zem. Přivolaný lékař konstatoval smrt a při pitvě objevil, že vnitřní orgány jsou spáleny na uhel.

Při případech samovznícení dochází ke spálení těla, co je ale zvláštní je fakt, že okolí takového "požáru" zůstává téměř nedotčeno - například křeslo, na kterém seděla jedna z nalezených obětí zůstalo nepoškozené, ačkoliv jako látkové by mělo teoreticky shořet spolu s tělem oběti, která na něm v době svého samovznícení seděla. Vědci, lékaři, hasiči i policisté se snaží tento jev vysvětlit logicky. Mezi možná odůvodnění patří například elektrostatický výboj nahromaděné elektřiny v těle či alkoholismus oběti a tedy vysoký stupeň alkoholu obsaženého v krvi. Faktem ale zůstává, že tito lidé se nenaházeli v blízkosti ohně, který by je mohl zapálit. Vesměs se jedná o ženy a muže staršího věku, kteří trpěli samotou, depresí či touhou umřít. Jedná se tedy o parapsychologický jev, kterého je naše mysl a tělo schopná? Pokud si člověk přeje odejít dostatečně intenzivně, poskytne nám naše tělo jakési přirozené řešení? A pokud ano, proč ty ojedinělé případy samovznícených dětí a mladistvých?

Existuje mnoho záhad, na které lidstvo nemá odpověď. Zjevení Panny Marie a léčebné účinky míst, na nichž byla viděna. Média, která dokáži komunikovat se světem mrtvých nebo děti, které si pod hypnózou vzpomenou na detaily ze života, který nebyl jejich, jsou nám prozatím záhadami, které zůstávají nevyřešené. 

Fotogalerie
10 fotografií