Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Strašidelný ostrov panenek, pohádkový les nebo nepřístupná oblast 51: Tajemná místa děsí i otrlé!

/
  • Strašidelný ostrov panenek, pohádkový les nebo nepřístupná oblast 51: Tajemná místa udivují po staletí
    19. dubna 2023 ● 05:00

    Lidstvo od nepaměti udivují tajemná místa. Na planetě Zemi je takových podivných oblastí skutečně mnoho. Řadí se mezi ně pohádkový les v Polsku, ostrov panenek v Mexiku nebo záhadami opředená náhorní plošina Nazca plná nezvyklých obrazců. Co opravdu stojí za na první pohled nevysvětlitelnými záhadami?

  • 1.

    Tajemné obrazce Nazca

    Tajemné obrazce na planině Nazca. K čemu sloužily a proč je vyrobili?
    Autor: Profimedia

    Podivné obrazce zakreslené v půdě jsou středobodem diskuzí mnoha lidí. Jedním z takových příkladů jsou gigantické obrazce na planině Nazca v Peru. Na náhorní plošině se tu nachází více než 300 obrazců zvířat, rostlin nebo geometrických útvarů. Co je na nich ale zarážející, je jejich velikost. Jsou tak ohromné, že jsou ze země nerozeznatelné. Poprvé byly objeveny až ve dvacátých letech 20. století pří přeletu letadla nad oblastí. Jenže jejich tvůrci, indiáni z kmene Nazca, žili v oblasti v letech 200 př. n. l. – 800 n. l. a podobnou technologii neměli. 

     

    K čemu tedy vytvářet tak gigantické obrazce? Další zajímavostí je jejich matematická přesnost, kterou indiáni prokázali při jejich tvorbě. Úhly obrazců jsou totiž naprosto přesné. Podle spisovatele Ericha von Dänikena se jednalo o pozvání návštěvníkům z vesmíru a jakési označení místa, kde mohou přistát. Historici prozatím přišli jen s vysvětlením, že by se mohlo jednat o náboženské a rituální obrazce, které sloužily pro komunikaci s bohy. Nebo snad s návštěvníky z vesmíru?

  • 2.

    Tajuplný ostrov panenek

    Strašidelný mexický ostrov panenek Isla de las Muñeca
    Autor: Profimedia.cz

    Mexický ostrov Isla de las Muñecas není nic pro slabé povahy! Je totiž posetý tisíci, mnohdy pořádně děsivých panenek a zvláště při soumraku tu panuje hororová atmosféra. Kdo má tuhle hrůzu na svědomí?

     

    V padesátých letech minulého století se sem uchýlil rolník Don Julián Santana Barrera. Opustil ženu a dceru pro to, co považoval za své poslání. Údajně viděl holčičku, jak se topí v laguně, která obklopuje ostrov, a od té doby sbíral nejrůznější panenky, zdeformované a zmrzačené, poskládané z utržených údů. Ty zde vystavil, aniž by je opravil nebo očistil, a tak se ostrov stal jakýmsi muzeem hororu pod širým nebem.

     

    Okolo panenek panuje množství legend. Návštěvníci ostrova tvrdí, že si panenky mezi sebou šeptají a sledují turisty, kteří se sem odváží vydat. Mají se dokonce i samy pohybovat! Není divu, že se ostrov pravidelně umisťuje v různých žebříčcích nejstrašidelnějších míst světa. 

  • 3.

    Pohádkový les v Polsku

    „Pohádkový“ les u polského města Grifyno.
    Autor: Profimedia

    Blízko polského města Gryfino rostou stromy ohnuté směrem na sever. Je to jako les z pohádky a podle místních se v něm skrývá i perníková chaloupka. Jeho skutečná podstata je jiná, ale podle místních mu to na tajemnosti neubírá.

     

    Tento přírodní jev byl prý vytvořen záměrně. Křivé kmeny borovic se měli použít na nábytek, lodní trupy a pluhy. Druhá světová válka ale výrobcům narušila plány a les zůstal naštěstí stát dodnes. A protože už si nikdo nepamatuje, proč vlastně les vyrostl, říkají mu prostě „Čarovný.“

  • 4.

    Velikonoční ostrovy

    Velikonoční ostrovy jsou známé monolitickými sochami Moai
    Autor: Shutterstock

    Velikonoční ostrovy se nacházejí na chilským územím a stojí se na půli cesty mezi Francouzskou Polynésií a Jižní Amerikou. Se zhruba 8000 obyvateli patří k jedné z nejizolovanějších obydlených oblastí na světě. Ostrovy ve světě proslavily jeho obří kamenné sochy, které vytesali místní obyvatelé mezi lety 1250 až 1500. Představovat mají duchy předků a mohly podle expertů rovněž označovat místa se zdrojem pitné vody. Největší ze soch váží kolem 74 tun a měří na výšku deset metrů. Jejich obličeje směřují do vnitrozemí a rozmístěny byly tak, aby tvořily prsten kolem ostrova. Některé z hlav zdobí „klobouky“ pukao z červené horniny.

     

    Jednu ze záhad, jež obklopují tyto sochy, představuje způsob, jak dokázali obyvatelé ostrovů manipulovat s díly, která váží mnoho set kil i několik tun. Na tuto otázku se snažil v roce 1986 odpovědět při výpravě na místo i československý badatel Pavel Pavel, jemuž se podařilo rozpohybovat čtyřmetrovou sochu vážící zhruba devět tun.

  • 5.

    Mystický Stonehenge

    Stonehenge
    Autor: Profimedia.cz

    Kamenný kruh ve Stonehenge patří mezi nejznámější a nejzáhadnější britské památky. Přitahuje turisty z celého světa i osoby hledající duchovní spojení s minulostí. Stále ovšem není přesně známo, k čemu měl kdysi sloužit.

     

    Odborníci předpokládají, že komplex menhirů ve Stonehenge byl postaven v několika etapách. První stavby začaly kolem 5000 let před naším letopočtem, slavný kamenný kruh zřejmě vznikl zhruba 2500 př. n. l.

     

    Archeologové z dostupných důkazů usuzují, že stavitelé monumentu sídlili v nedaleké osadě známé jaké Durrington Walls. Místo využívali hlavně v zimních měsících, zřejmě po dobu deseti až 50 let.

     

    Stonehenge přitahuje tradičně nejvíce lidí při červnovém letním a prosincovém zimním slunovratu. Každoročně se zde v těchto dnech scházejí tisíce obdivovatelů tajemného prehistorického monumentu, stoupenců alternativního myšlení, samozvaných kouzelníků a čarodějnic i obyčejných zvědavců.

  • 6.

    Oblast 51

    Tajemná Oblast 51.
    Autor: Youtube / UFO Seekers

    Co se skutečně nachází v tajemné Oblasti 51 ve Spojených státech amerických, ví nejspíš jen ti, kteří tam pracují. Areál americké vlády oficiálně slouží k testování letadel - po světě ovšem obíhá množství konspiračních teorií, kteří místo spojují s mimozemšťany.

     

    Oblast 51 se nachází v americkém státě Nevada, mezi regionem Yucca Flats a Nevada Test Site, kde armáda zkoušela nukleární zbraně. V blízkosti tohoto místa na břehu vyschlého jezera Groom Lake zaznamenávají úřady mnohem častější hlášení o UFO a leckterý nadšenec do mimozemšťanů věří, že to není žádná náhoda. Existují bizarní teorie, že má jít dokonce o mimozemské vězení. 

     

    Oficiálně se však ve vojenské oblasti testují experimentální letadla - k tomuto účelu měla být také v roce 1955 vystavěna. Jedná se o přísně střežený areál náležící ke kalifornské letecké základně Edwards, takže informací není mnoho. Pokud se na místě skutečně pracuje s mimozemskými technologiemi, veřejnost se to asi jen tak nedozví.

  • 7.

    Galerie

    Fotogalerie
    53 fotografií

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

radkomuller: Ta fotka z oblasti 51 je asi upravena . Ten kopec tam vypada jak predek nejaky giganticky rakety. Si z nas delaj srandu

(13. 04. 2023 23:23)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Prohlédněte si nejlepší akty na webu DIGIarena.cz BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy