Francouzský státní úředník už dva týdny pociťoval slabost v levé noze. Lékaři nemohli přijít na příčinu a rozhodli se pro snímkování mozku. To, co objevili, jim vyrazilo dech. Čtyřiačtyřicetiletý muž měl v dutině lebeční obrovskou výduť naplněnou tekutinou. „Díra“ v jeho mozku je ale tak velká, že mu z orgánu moc nezbylo!

Mozkomíšní mok obaluje mozek jako jedna z ochranných bariér. Tato tekutina se samozřejmě vyměňuje – odtéká do dalších částí těla, kde ji příslušné orgány rozloží a tělo později vyloučí, když tekutinu nahradí nová. Jenže tomuto Francouzi se tekutina ukládala dál v mozku. Nakonec mu z orgánu zbyla jen tenká slupka.

Když byl ještě malé děcko, lékaři mu do lebky vpravili jakousi odtokovou cévku, která měla tomuto nashromažďování mozkomíšního moku zabránit. Jenže ve čtrnácti letech pociťoval určité problémy s chůzí, a tak byla cévka odstraněna. A tady začal onen problém.

Přesto ale vedl plnohodnotný život – pracoval pro stát a měl manželku a dvě děti! Lékaři ho podrobili i testu IQ, ve kterém skóroval lehce pod průměrem se 75 body.