Prapodivnou rybu chytili v řece Kama v ruském Udmurtsku a hned ji poměřili v porovnání s lidskou rukou. Prý měřila téměř 61 centimetrů. Obludu si také nezapomněli vyfotit, jelikož takový zážitek se člověku nenaskytne každý den.

Snímky monstra s obrovskýma tmavýma očima se rázem ocitly na internetu a všichni začali spekulovat o tom, co je to za rybu. Podle rybářů, kteří ji ulovili, jde o zmutovanou verzi hlavačkovce Glenova (Perccottus glenii), což je sladkovodní ryba původně z řeky Amur ve východní Asii. Ve 40. letech minulého století se hlavačkovec dostal i do evropské části Ruska, kde ho někteří lidé měli doma v akváriu coby domácího mazlíčka.

Někteří majitelé je pak měli údajně vypustit do řek a kanalizací, když rybí miláčci příliš vyrostli a už se jim nikam nevešli. Dle expertů, které citovala místní média, dokázal tento druh přežít a jejich počet dokonce v mnohých vodních nádržích vzrůstá.

Ovšem názory se různí a někteří biologové zase při pohledu na snímky zvířete usoudili, že se jedná o zmutovanou piraňu, čemuž by ostatně odpovídaly i ostré zuby. Další teorie, které pro změnu nahrává tvar těla podivné ryby, zase mluví o mutaci říčního úhoře. Monstrum tak zůstává i nadále záhadou.

Fotogalerie
4 fotografie