Diktátor Kaddáfí jde o 66 let později ještě dál: bombarduje vlastní zemi. I kdyby chtěl podepsat kapitulaci, tak už není komu. Jediným důstojným východiskem ze situace, kdy diktátor vraždí nejen statisíce nevinných, ale i vlastní lidi, je sebevražda.

Smrt vlastní rukou předpověděl Kaddáfimu člověk nad jiné povolaný: jeho bývalý ministr spravedlnosti.

Bunkr

Hitler dne 30. dubna 1945 ve svém bunkru v Berlíně rozkousl ampulku kyanidu a současně stiskl spoušť pistole. Hned po něm spáchala sebevraždu jeho novomanželka Eva Braunová. Jejich těla byla potom vynesena do jednoho z kráterů před bunkrem, polita benzinem a spálena.

Kaddáfímu by slušela sebevražda utopením v ropě, díky které financoval bezpočet teroristických akcí po celém světě.

Kde je Kaddáfí

V této souvislosti se vynořuje otázka: Kde je vlastně Kaddáfí? Jeho poslední projev vysílala před pár dny libyjská státní televize bez obrazu. Na obrazovce byl jen moderátor. Těžko předpokládat, že se skrývá někde v díře jako ten nešťastník Saddám.

Stopy vedou do Venezuely, protože to, co nyní bipolarizuje svět, není válka ideologií, ale souboj ropa versus zbytek světa.

IV. světová válka

Pro našince znamená série revolucí v arabském světě z povrchního pohledu jen to, že by neměl jet na dovolenou do Egypta. Ve skutečnosti jsme svědky největšího převratu od pádu železné opony.

Nacházíme se v krizovém bodě revolucí. Už jasné, kudy ne, ale stále se ještě neví, co dál. Při pohledu na demonstranty, kteří uprostřed revolučního nadšení klekají jako jeden muž a modlí se, běhá mráz po zádech.

Islám versus zbytek světa

Pokud byla III. světová válka studená, pak není vyloučeno, že to, čeho jsme svědky v teple svých televizních obrazovek, je začátek IV. světové války. Války o budoucnost souboje ropa versus zbytek světa. Války, ve které může být ropa synonymem islámu.

Představte si: Nafta litr za 100 korun. No nekup to.

Ondřej Höppner