Provázek, pár trámků, pianové panty, několik šroubků, vrtačka a dvě odrazky – tak málo stačilo na výrobu mechanického monitoringu slepého úhlu čtveřici nadšenců z rakovnické buňky OSLA (Občanský spolek za lepší automobily). Nápad zaujal Přemka Podlahu natolik, že se za vynálezci rozjel a natočil o nich další díl pořadu pro www.zlatyrucicky.cz.

www.zlatyrucicky.cz
Autor: www.zlatyrucicky.cz

Vzniklo to tak, že já na internetu jsem koukal, že nové vozy to mají všechno elektronický. Tak jsme si to chtěli udělat po svým - mechanický, protože nemáme prostředky. Tak jsme to udělali mechanicky,“ říká pro videoreportáž Přemka Podlahy mluvčí rakovnických kutilů Michal.

Celý vynález je extremně jednoduchý. Po stranách auta se přidělají trojúhelníkové sklápěcí bočnice z dřevěných latí. Kdykoli má řidič strach z kolize kvůli mrtvému úhlu, bočnice jednoduše sklopí, a ony brání ostatním účastníkům provozu, aby vozidlu vybavenému tímto systémem vjeli do mrtvého úhlu.

www.zlatyrucicky.cz
Autor: www.zlatyrucicky.cz

Počáteční nedůvěru, kterou Přemek Podlaha poněkud neobratně maskuje, když mu tvůrci vynález popisují, evidentně překonala testovací jízda.  Tu si Podlaha s gustem užívá. V závěru dokonce euforicky vykřikuje: „No, mrtvý úhel je mrtvý, ale český kutil – ten bude žít navždy!

Uvidíme, zda budou tento názor na svérázný vynález sdílet i dopravní policisté a motoristická veřejnost. Když v minulosti Přemek Podlaha na www.zlatyrucicky.cz představil Systém sledování bdělosti řidiče a Active city stopsystém, komentáře byly spíše rozporuplné.