Skenování dokumentů

Někdy je třeba podepsat papírový dokument a poté ho odeslat v digitální podobě. To může být poměrně komplikované, jelikož je třeba papír vytisknout, podepsat, naskenovat a odeslat. Naštěstí však není třeba skener – se skenováním dokumentů a exportem si totiž poradí i smartphone. Mnohdy je tato funkce zakomponována již ve fotoaparátu, případně si můžete stáhnout aplikaci, například Adobe Scan, která obyčejnou fotku přemění v kvalitně naskenovaný dokument.

Změna kanálů na televizi

Znáte to, když se pohodlně usadíte na gauč a pak zjistíte, že nemůžete najít dálkový ovladač? Smartphone máme mnohdy vždy u sebe – dokáže přitom ovládat televizi. Už vás tedy nepřekvapí, když ovladač někam zmizí nebo se mu vybijí baterky. Některé mobilní telefony tuto funkci mají zakomponovanou, u jiných je třeba stáhnout aplikaci. Jednoduchý design nabízí aplikace Mi Remote controller, se kterou můžete ovládat i další zařízení v domácnosti.

Měření věcí

Nemáte zrovna po ruce metr, přesto potřebujete znát přesné údaje? V dnešní době už i s tím dokáže pomoci chytrý telefon. Jde o technologii rozšířené reality, se kterou dokážete změřit cokoli. Stačí na začátek objektu umístit bod, na konec druhý bod a aplikace vám dá rozměr dané věci. Univerzální aplikace je Primer Ruler – ta dokáže změřit různé věci zmíněným způsobem, navíc je k dispozici i pravítko.

Pořizování perfektních fotografií

Chtěli jste se někdy vyfotit, ale v okolí nebyl nikdo, kdo by to udělal za vás? Telefony zpravidla mívají samospoušť, ta však není zrovna praktická. Většinou totiž můžete pořídit jen jednu fotografii a pak je třeba znovu složitě nastavovat časovač. Namísto toho si můžete stáhnout aplikaci, například Lens Buddy. V té si časovač plně přizpůsobíte, včetně rychlosti a intervalu snímků. Můžete tak vyfotit rovnou celou sérii a uspořádat si vlastní photoshoot.

Doklady v mobilu

Pokud vlastníte smartphone, pak už jste se možná setkali s pojmem digitální peněženka. Díky té si můžete do mobilu uložit platební karty, ale také různé vstupenky, věrnostní kartičky a podobně. Potřebujete k tomu jen Google aplikaci Peněženka. Dokonce můžete v mobilu mít i kartičku zdravotního pojištěnce. Navíc se připravují i elektronické doklady – občanku a řidičák už tak nebudete muset mít vždy fyzicky u sebe.

Chytré telefony nabízí rozmanité funkce, s pomocí aplikací jich můžete využívat ještě více. Mohou vylepšit váš každodenní život a ulehčit vám spoustu situací. Ať už jde o praktické věci jako skenování dokumentů, uchovávání dokladů, či zábavné věci jako je focení či přepínání televize. Vyzkoušejte nové možnosti a objevte funkce svého mobilu.