Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čínská delikatesa: Marinované králičí mozky jedí rovnou z lebky

Autor: Mii - 
28. prosince 2016
20:49

Čínští strávníci si našli nový gurmánský požitek – pojídání velmi kořeněných marinovaných králičích mozků přímo z lebek králíků. Delikatesa je tak populární, že místní restaurace musejí králíky dovážet až z Francie, aby pokryly poptávku.

Neobvyklá chuťovka se stala hitem hlavního města čínské provincie Sečuán, Čcheng-tu. To je svými neobvyklými a velmi kořeněnými pokrmy známo. Králičí mozky zde pojídají jako večerní pochoutku, kterou často doplňují sklenicí vychlazeného piva.

Jednou z nejpopulárnějších restaurací nabízejících tento (pro Evropany neobvyklý) pokrm je restaurace Shuangliu Laoma Tutou. Denně registruje desítky objednávek králičích mozků. Zákazníci zde dostanou celou lebku (již marinovanou), kterou vlastníma rukama rozlomí a obsah máčejí do přiložené omáčky.

Kulturní tradice

„Pokud obyvatelé Sečuánska nejí denně kořeněná, pálivá jídla, jsou nešťastní,“ sdělila agentuře AFP dvacetiletá zákaznice Ma. „Králičí mozky jím aspoň jednou týdně,“ dodala.

Evropané se často zvířecím částem, jako jsou kuřecí nohy, hlavy nebo kachní zobáky, vyhýbají. V Číně jsou ale pokrmy z těchto „zbytků“ velmi oblíbené. Naopak králičí maso oblíbené není. Ani v Sečuánu, ani ve zbytku Číny.

Králičí mozky jsou nicméně specialita jen v Sečuánu. „Dva ze tří králičích mozků jsou zkonzumované v Sečuánu,“ řekl agentuře AFP Wang Min, manažer restaurace Shuangliu Laoma Tutou. „Moji rodiče a prarodiče je jedli. Já je jím od dětství,“ dodal manažer s tím, že pochoutka není nijak nová. Zmínil také, že zbytek Číny s králičími mozky nemá problém kvůli tomu, že to jsou mozky, ale protože jsou velmi kořeněné.

Nedostatek králičích hlav

Sečuánská úprava králičího mozku není nijak jednoduchá. Nejdříve se musí králík kompletně zbavit krve a pak vnitřností. Následně se hlava ponoří na několik hodin do speciální marinády.

„V Sečuánu mají spoustu nezvyklých kořeněných pokrmů. Jedí třeba i kachní hlavy potřené chilli a pepřem,“ sdělila agentuře AFP expertka na čínskou gastronomii Fuchsia Dunlop. Podle ní k celému gastronomickému zážitku patří, že lidé pokrm jedí rukama.

V současné době se v Sečuánu každoročně sní miliony králičích mozků a spotřeba vzrůstá. Čínská produkce postupně přestala stíhat poptávku pokrýt. Skoro 20 % králičích hlav se tak nyní dováží z Evropy, zejména z Francie a Itálie. Hlavy jsou zmražené.

Hunt ( 29. prosince 2016 08:59 )

krakos:Imppotente,na ten tvůj potřebovali lupu a kávovou lžičku ...

pupak ( 29. prosince 2016 00:40 )

Obávám se, že se tvé přání nesplní. Minimálně do té doby, než se naučíš psát česky. Jelimánku.

pupak ( 29. prosince 2016 00:35 )

Proč ne? Nejdřív zbytek králíka na česneku, se špenátem a bramborovým knedlíkem a jako dezert k vínu marinovaný králičí mozeček rovnou z lebky. Takovou rodinnou večeři si dovedu představit.

russoo ( 28. prosince 2016 21:12 )

No a co jako, Plesk dělá jako by to bylo jedovaté nebo odporné... Králičí hlavy jíme celá rodina na líčkách je to nejjemnější maso z celého králíka, samozřejmě mozeček přeci nevyhodíme! To máme jako zabít králíka a hlavu vyhodit? To prasečí hlava, která se také celá zužitkuje do jitrnic apod. Plesk nijak neuráží, ale králičí hlava ano nechápu???

Zobrazit celou diskusi