Vstupné se v nové sezoně na památkách NPÚ nebude zdražovat a novinkou je zrušení zákazu fotografování na těchto památkách. Podle ředitelky může být umístění snímků na sociálních sítích pro NPÚ reklamou; podotkla také, že fotografování v době mobilních telefonů nelze uhlídat. Stále ale platí zákaz fotografování s bleskem, stativem a selfie tyčkami.

Karlštejn

Hlavní událostí na Karlštejně bude výstava Karlštejnský poklad. Představí od 7. května soubor téměř 400 předmětů z doby Karla IV., které vypovídají o kultuře a životním stylu Karlova dvora. Podle památkářů unikátní soubor světového významu byl asi za husitských válek ukryt v karlštejnských zdech. Poklad nalezli až dělníci na konci 19. století při rekonstrukci hradu. Doputoval do sbírek továrníka Jindřicha Waldese a po likvidaci soukromého majetku komunisty do Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Rytíři

„Na Točníku si připomeneme válečné techniky z dob Lucemburků, tradici rytířství pak cyklem sv. Jiří v Jindřichově Hradci, kdy zpřístupníme středověké prostory tamního hradu. Na hradech Lipnice, Zvíkov, Litice a Bečov si připomeneme dobu Karla IV. hravější formou,“ uvedla ředitelka.

S novou sezonou památky otevírají nové prohlídkové trasy i výstavy či zpřístupňují dosud uzavřená místa. Hradům a zámkům ve správě státu poslední léta roste počet návštěvníků, loni zaznamenaly rekordních pět milionů. Na svůj provoz si NPÚ vydělá nejvíc z třicítky příspěvkových organizací MK, z miliardového rozpočtu až polovinu pokryjí vlastní výnosy, především ze vstupného, které podle ředitelky činí asi 380 milionů ročně.

Vysoká návštěvnost přesto podle Goryczkové pomáhá pokrýt jen část nákladů na provoz a údržbu. Na financování jejich obnovy NPÚ využívá nejčastěji evropské fondy. V roce 2016 proto plánuje podat několik žádostí o dotaci. Kromě obnovy dvora U Matoušů, národní kulturní památky obklopené plzeňským sídlištěm Bolevec, chce dotace využít třeba na zpřístupnění Horního hradu ve Vimperku, po desetiletích nevyužívaného. Památkáři by také chtěli vzkřísit zahrady hradu Pernštejn; obnova by zdánlivě pustému svahu u hradu vrátila podobu díla zahradního umění s tureckými lázněmi, altány, kaskádami a další architekturou.

Fotogalerie
10 fotografií