„Hledám hezkou slečnu na úklid ve spodních kalhotkách, nejlépe studentku. Nejde mi o sex.“ Podobné inzeráty se čím dál častěji objevují na českých webech. A studentky? Reagují. Za jednu hodinu si takto vydělají zhruba 1000 Kč. Tolik přibližně berou i společnice, které poskytují na privátech přímo sexuální služby.

Za hranicemi berou víc

Katka K. si takto přivydělávala během svého studia v Berlíně. „Dlouho jsem nemohla sehnat práci. Reagovala jsem snad na všechny nabídky, které se na internetu objevily. Z poloviny z nich se nakonec vyklubaly podobné věci. Nakonec jsem si řekla. Proč ne,“ popisuje, jak se dostala k dobře placené brigádě.

Nikdy prý nepřistoupila na sex, pokud měla z komunikace s klientem špatný pocit, nabídku odmítla. Za úklid ve spodním prádle dostávala sto euro, za úklid bez spodního prádla o padesát euro víc.

Po návratu do Česka toho nechala. „Lidé tady nabízí málo a úměrně k tomu klesá i jejich úroveň,“ stěžuje si. I v Česku si tímto způsobem přivydělává ale spousta studentek. I studentů.

Vznikla dokonce speciální společnost, která se právě na zprostředkování těchto služeb zaměřuje. Kompletní dvouhodinové zajištění úklidu u ní vyjde na 1500 Kč. Tisíc korun pak dostane přímo "uklízečka".

O zájemce nemá určitě nouzi. Odpověděli jsme na deset inzerátů, ve kterých muži hledali ženy na úklid svého domu. Při další komunikaci s budoucím zákazníkem pak vyplynulo, že by připlatili, pokud si uklízečka během práce odloží svršky...

Starší ženy hledají zajíčky

A kdo jsou zájemci o tyto služby? „Dost často jsou to časově vytížení podnikatelé, kteří se chtějí odreagovat. „Pozorovat jak někdo uklízí váš dům ve spodním prádle, je přeci velmi příjemné,“ říká člověk, který se zprostředkováváním těchto služeb živí. Za kuplíře se ale rozhodně nepovažuje. „Nabízíme pouze služby spojené s úklidem. Jestli si samy holky po úklidu domluví se zákazníkem ještě něco navíc, to už je pak jen jejich věc,“ říká.

Jeho společnost nabízí i úklid v podání muže. Mladé studenty, kteří uklidí ve spodkách, preferují zejména starší osamocené ženy.

Vydávají se za studentky

„Má si vydělat pár kaček, někde za pokladnou nebo přijít na rychlé peníze bez větší námahy?“ poodhaluje motivaci mladých holek muž, který kšefty sjednává. A tvrdí, že úklid ve spodním prádle, je tak žádaný, že o tuto práci často projeví zájem i profesionálky z řad striptérek a prostitutek, kterým se tak lépe otevírá cesta za potenciálním klientem.

"Profesionálku ale od studentky lehce rozpoznám. Za ta léta už na to mám své finty. Když dívka chce uklízet a tvrdí, že je studentka, tak se jí v telefonu zeptám, z jakého je města a zda tam chodí na jistou fakultu. Volím takovou, která ve skutečnosti neexistuje. Když odpoví, že ANO, tak hned vím, že lže," chlubí se svým instinktem spokojený podnikatel.

I když občas odhalí podvodnici, o skutečné studentky nouzi nemá. Sám odhaduje, že se podobným způsobem živí několik vysokoškolaček v každém univerzitním městě.

Úklid? Nebo raději bordel?

Zdá se vám úklid ve spodním prádle pro mladou studentku ponižující? Pak vězte, že to rozhodně není jediné podnikání spojené s nahotou, kterým si mladé dámy z různých vysokoškolských fakult přivydělávají.

V roce 2005 propukl například velký skandál v Ústí nad Labem. Studentky tamější pedagogické fakulty totiž provozovaly nevěstinec přímo na koleji. Mezi jejich klientelu patřili dokonce i někteří profesoři.