V roce 1986 bylo Jozefovi jednadvacet let. Sloužil v Dukle Brno a byl velkým talentem naší cyklistiky. Už jako junior od patnácti let sklízel úspěchy doma i v zahraničí.

„Byl jsem ve státní reprezentaci a zároveň voják. To se prostě rozkaz neodmítá. Když se řeklo, že se zúčastníme Závodu míru v Kyjevě, přes to nejel vlak…“ vzpomíná dnes. Soudruzi rozhodli a nediskutovalo se. V československém družstvu tenkrát byli tři mazáci – Jiří Škoda, Milan Jurčo, Anton Novosad a tři nováčci – Jozef Regec, Roman Kreuziger a Radovan Fořt.

Eto charašo…

„Hrozně jsme se těšili a navíc tehdy byly informace hodně zkreslené, podobně jaké vydávají dneska Japonci o Fukušimě. I když jsme měli své pochybnosti, převážilo to, že jedeme reprezentovat. Pamatuji se, že hned jak jsme přiletěli, vzali nás na hotel, kde už byly připravené dámy v bílých pláštích s jakýmisi krabičkami, se kterými kolem nás kroužily. Měřily radioaktivitu. Když jsme se ptali, jak to vypadá, odpovídaly jen »eto charašo, eto ničevo« – to je dobrý, to nic není. Nikdy jsme se nedozvěděli, co nám naměřily…“

Jozef Regec se domnívá, že celé to divadlo s krabičkami bylo spíš určeno pro zahraniční média, aby nemohla psát o tom, že se něco zanedbává.

Fotogalerie
7 fotografií

Hned vítězem

V Kyjevě strávili závodníci tři dny, ve kterých se nováček Jozef Regec stal slavným. Vyhrál totiž hned první etapu, což způsobilo rozmrzelost nejen na straně soupeřů, ale také v samotném družstvu Čechoslováků. Podobně jako dnes, i tehdy byl totiž určen lídr, který měl správně vyhrávat a na kterého všichni pracovali.

„Pro mě to byla obrovská škola, ten zákulisní boj, tehdy jsem pochopil, jak to na závodech chodí. Naučil jsem se být rychlý, disciplinovaný a trpělivý,“ vypráví dnes, kdy vstoupil do politiky. A zdá se, že i tam se mu takové zkušenosti budou hodit.

Ozval se Černobyl?

Po skončení aktivní dráhy v roce 1999 se stal Jozef Regec trenérem české reprezentace, trénoval i v Rakousku a pak se znovu vrátil. Před víc než pěti lety vážně onemocněl. „Jako sportovec jsem poznal, že něco s mým tělem není v pořádku. Díky tomu jsem šel včas na prohlídku, při níž lékaři zjistili, že mám zhoubný nádor na levé ledvině. Podstoupil jsem operaci a dnes, doufám, je vše v pořádku. Když jsem se ptal, zda by to nemohlo souviset s Černobylem, nebylo mi to potvrzeno ani vyvráceno. Jen je zajímavé, že u nás v rodině nikdy nikdo rakovinu neměl…“ uvažuje Regec.

Navíc vždycky dodržoval zdravou životosprávu. Někteří lékaři si prý Jozefa dobírali, zda to nezpůsobil žlutý trikot vedoucího jezdce, který mohl přitahovat radioaktivitu. Vypadá to absurdně, ale kdo ví? Z jeho kolegů, pokud je mu známo, nikdo podobně neonemocněl…

Účast našich cyklistů v černobylských etapách

Závodu míru zůstává i po 25 letech pro mnohé účastníky nepříjemnou vzpomínkou. Odmítl se nám vyjádřit například Roman Kreuziger. Stejně jako Vladimír Kozárek, který tehdy na Ukrajinu neodjel, protože onemocněl. O jeho nemoci se pak hodně spekulovalo…

V kanceláři po Dienstbierovi

Už dříve se Jozef Regec zajímal o politiku a v ČSSD byl ve sportovní komisi. Díky svým vlastnostem sportovce i zkušenostem ze zahraničí byl nyní zvolen v Senátu předsedou výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Zdědil kancelář po Jiřím Dienstbierovi, která dýchá prvorepublikovou atmosférou. „Děti z prvního manželství jsem zpravidla neviděl o víkendech, protože jsem závodil. Teď mám dvě malé děti, takže se snažím být o víkendech doma,“ vypráví bývalý vynikající cyklista, který se podle svých slov na kolo v současné době dostane jen tu a tam, když kompenzuje dlouhá sezení na schůzích.

Co se tehdy stalo...

Obsluha jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu chtěla před 25 lety využít pravidelné odstávky reaktoru k experimentu. Ten se ale kvůli fatálním chybám personálu elektrárny vymkl kontrole. Obsluha tehdy mj. vypnula havarijní systémy, které začaly reaktor kvůli hrozícímu nebezpečí odstavovat. Když si konečně uvědomila svou chybu, bylo už pozdě. Tlak páry v reaktoru dramaticky stoupal a výsledkem bylo roztržení reaktoru.

Do volné přírody se uvolnilo čtyřistanásobně větší množství radiace než po výbuchu atomové bomby v Hirošimě během druhé světové války. Radioaktivní mrak putoval nad celou Evropou a nevyhnul se ani Česku.

Chcete si udělat výlet do Černobylu?

Je v lidské přirozenosti, že člověka katastrofy na jedné straně děsí, na straně druhé přitahují. Proto dnes mnohé ukrajinské cestovní kanceláře nabízejí zájezdy do Černobylu s odbornými průvodci. Pokud byste tam chtěli zajet a vládnete ruštinou či angličtinou, můžete se obrátit přímo na ukrajinské cestovky. Na klíč včetně služeb českého průvodce vám zajistí cestu některá z nemnoha tuzemských cestovek, které se zabývají touto oblastí. V CK Maximatour Blesku potvrdili, že pořádají zájezdy do Černobylu na objednávku.

Cena: Cena na osobu a čtyřdenní zájezd začíná na 20 000 Kč a odvíjí od počtu turistů ve skupině.

Program: Návštěva prostor černobylské jaderné elektrárny a prohlídka sarkofágu ocelobetonového obalu pokrývajícího radioaktivní materiál a trosky vzniklé explozí. Depresivně působí také exkurze do města duchů Pripjať, ze kterého bylo všech 47,5 tisíce obyvatel evakuováno den po nehodě.