S novými skutečnostmi ohledně dědictví jednoho z nejslavnějších českých herců přicházejí v novém vydání StaroBrněnské noviny.

V den své smrti pozoroval Hugo Haas na procházce v parku vrány. Pár hodin poté de 1. prosince 1968 udusil při astmatickém záchvatu, když si smažil vajíčka.

Hugo Haas s manželkou Bibi n Márodním divadle v Praze během své poslední návštěvy v roce 1963
Autor: archiv

Deprese

Haas žil ve Vídni od roku 1961. Prodělal infarkt, trpěl hlubokými depresemi. Měl těžké astma, které se s ním vleklo od války, kdy už žil v Hollywoodu.

Krátce po smrti Huga Haase se na schůzi Akademie múzických umění v Praze objevila vdova Bibi a jménem Huga Haase věnovala české herecké ohromující sumu 10 tisíc dolarů.

Vdova

Je zřejmé, že šlo o Haasovo rozhodnutí, podle všeho napsané v tajné závěti. Herec, který sice uměl žít, ale také miloval pořádek, jistě nenechal nic náhodě.

Životní pouť Huga Haase.
Autor: StaroBrněnské noviny

Po smrti manžela a syna Ivana (umřel v New Yorku necelý rok po svém otci) se vdova Bibi uchýlila do kláštera Laxenburg nedaleko Vídně.

Poslední léta strávila na vozíku s pejskem na klíně. Zemřela roku 2009 v 92 letech. Přímé příbuzné neměla. Je pravděpodobné, že pokud jí zbyly po manželovi nějaké peníze, odkázala je klášteru.

Další podrobnosti o záhadě Haasovy závěti najdete ve StaroBrněnských novinách ZDE.